INDIJA DALA ZELENO SVETLO ZA UVOZ RUSKE VAKCINE "SPUTNJIK V": Dobijena dozvola za HITNU UPOTREBU!
Vakcina, Foto: Profimedia

korona

INDIJA DALA ZELENO SVETLO ZA UVOZ RUSKE VAKCINE "SPUTNJIK V": Dobijena dozvola za HITNU UPOTREBU!

Vakcina „Sputnjik Ve“ koju proizvodi Naučno-istraživački institut „Gamaleja“ u saradnji sa Ruskim fondom za direktne investicije dobila je 11. avgusta potvrdu o registraciji od Ministarstva zdravlja Rusije, postavši tako prva registrovana vakcina protiv virusa korona na svetu

Objavljeno:

Generalni kontrolor lekova Indije dao je farmaceutskoj kompaniji „Dr. Reddy's Laboratories Ltd.“ dozvolu za uvoz vakcine protiv kovida „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) u Indiju, saopštila je kompanija.

„’Dr. Reddy's Laboratories Ltd.’ saopštio je danas da je dobio dozvolu od Generalnog kontrolora lekova Indije za uvoz vakcine ‘Sputnjik Ve‘ u Indiju za ograničenu hitnu upotrebu“, navodi se u saopštenju kompanije objavljenom na sajtu Bombajske berze.

„Veoma smo zadovoljni što smo dobili dozvolu za hitnu upotrebu ‘Sputnjika Ve‘ u Indiji. Sa rastom broja slučajeva obolelih u Indiji vakcinacija predstavlja najefikasnije sredstvo u našoj borbi protiv kovida 19. To će nam omogućiti da doprinesemo naporima naše zemlje u vakcinaciji velikog dela našeg stanovništva“, izjavio je kopredsedavajući i generalni direktor kompanije G. V. Prasad.

Odobrenje za hitnu upotrebu „Sputnjika Ve“ čini ga trećom vakcinom odobrenom za upotrebu u Indiji, zajedno sa indijskom verzijom oksfordske vakcine kompanije „Astra Zeneka“ pod nazivom „Kovišild“ i domaćom vakcinom „Kovaksin“.

Vakcina „Sputnjik Ve“ koju proizvodi Naučno-istraživački institut „Gamaleja“ u saradnji sa Ruskim fondom za direktne investicije dobila je 11. avgusta potvrdu o registraciji od Ministarstva zdravlja Rusije, postavši tako prva registrovana vakcina protiv virusa korona na svetu.

Vakcina je registrovana u 60 zemalja sa ukupnom populacijom od tri milijarde ljudi. Efikasnost preparata je 91,6 odsto, što je potvrđeno u časopisu „Lanset“, jednom od najstarijih i najcenjenijih medicinskih časopisa na svetu. Vakcina je izgrađena na dokazanoj i dobro proučenoj platformi humanih adenovirusnih vektora i koristi dva različita vektora za dve doze tokom vakcinacije.

Bonus video:

00:49

Evropski sud za ljudska prava doneo presudu: vakcinacija dece obavezna

(Espreso / Sputnjik)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.