JAPAN ISPUŠTA RADIOAKTIVNU VODU IZ FUKUŠIME U OKEAN?
Fukušima, nuklearka, Foto: Profimedia

šta se dešava?

JAPAN ISPUŠTA RADIOAKTIVNU VODU IZ FUKUŠIME U OKEAN?

Dugo se spekulisalo da će vlada doneti ovakvu odluku koja je nekoliko godina odlagana zbog protesta i iz bezbednosnih razloga

Objavljeno: 17:37h

Vlada Japana je donela odluku da se određene količine vode iz nuklearne elektrane Fukušima ispuste u naredne dve godine u Tihi okean, čemu se ogorčeno protive lokalni ribari i žitelji okolnih mesta. Japanska vlada je razmatrala, a onda napravila konkretan plan o otpuštanju te vode iz koje je većina radioaktivnih elemenata filtrirana.

Dugo se spekulisalo da će vlada doneti ovakvu odluku koja je nekoliko godina odlagana zbog protesta i iz bezbednosnih razloga.

Ipak, odluka je konačno doneta na sednici vlade koja je konstatovala da je vode u Pacifik - najbolje rešenje, preneo je AP.

Voda se skladišti u nuklearnoj elektrani Fukušima Daiči od 2011. godine kada su reaktori u ovom postrojenju oštećeni u zemljotresu i cunamiju, a kontaminirana voda za hlađenje reaktora počela da curi.

Tokijska elektro kompanija (TEPCO) koja upravlja Fukušimom saopštila je da će krajem naredne godine biti popunjeni kapaciteti za skladištenje vode, a premijer Japana Jošihide Suga ocenio je da je ispuštanje vode u Tihi okean "najrealističnija i neizbežna opcija".

Stručnjaci TEPKO i vlade Japana su saopštili da se iz radioaktivne vode ne može odstraniti jedino tritium koji, kako je navedeno, u malim količinama nije štetan po životnu okolinu i zdravlje ljudi, ali se nivo svih ostalih radioaktivnih materijala u vodi mogu smanjiti na dozvoljeni nivo.

Bonus video:

02:45

PUCALI SMO IZ TOPA NA BRODU REČNE FLOTILE! Odakle god da nas napadnu Vojska Srbije je spremna za odbranu!

(Espreso/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.