KINEZI OŠTRO PORUČILI AMERIKANCIMA: Poslali im listu učinjenih ZLOČINA!
Kina i Amerika, Foto: EPA-EFE/Alex Plavevski

ODBRUSILI

KINEZI OŠTRO PORUČILI AMERIKANCIMA: Poslali im listu učinjenih ZLOČINA!

Američko sistematsko etničko čišćenje kroz istoriju i masakr nad Indijancima su pravi primer genocida i zločina protiv čovečnosti.

Objavljeno:

PORTPAROL kineskog Ministarstva spoljnih poslova DŽao Liđijen nedavno je na konferenciji za novinare odgovorio na primedbe koje je u vezi sa Sinđijangom dao portparol američkog Stejt departmenta Ned Prajs.

„Mnogo puta smo rekli da je takozvani „genocid“ u Sinđijangu krajnje apsurdna laž veka. Američki smokvin list ljudskih prava već dugo nije u stanju da sakrije počinjeno zlo. I istorija i stvarnost beleže njegove zločine kršenja ljudskih prava“, istakao je DŽao.

On je naveo pet zločina povezanih sa kršenjem ljudskih prava od strane SAD-a:

PRVI zločin je kolonijalizam. Američko sistematsko etničko čišćenje kroz istoriju i masakr nad Indijancima su pravi primer genocida i zločina protiv čovečnosti.

DRUGI zločin je rasizam. Rasizam sveobuhvatno, sistematski i kontinuirano opstaje u SAD. Kada je ove godine Savet za ljudska prava UN razmatrao izveštaj o ljudskim pravima SAD, više od 110 zemalja kritikovalo je pitanja ljudskih prava u SAD i zahtevalo da Amerika efikasno reši sopstvene sistemske probleme poput rasne diskriminacije.

TREĆI zločin su tzv. izvozna previranja. Od 2001. godine SAD su vodile ratove u ime borbe protiv terorizma u oko 80 zemalja širom sveta, a američke vojne operacije odnele su više od 800.000 života.

ETVRTI zločin je intervencionizam. Pod zastavom zaštite ljudskih prava koji se stavlja iznad suvereniteta, SAD su poslednjih godina ignorisale principe poštovanja nacionalnog suvereniteta i nemešanja u unutrašnja pitanja drugih zemalja sadržanih u Povelji UN-a i borile su se protiv suverenih zemalja. SAD su takođe nametale jednostrana ograničenja pojedinim zemljama u razvoju, što je dovelo do ozbiljnih humanitarnih kriza.

PETI zločin su dvostruki standardi. SAD ignorišu realnost razvoja i prosperiteta Sinđijanga i proizvoljno tvrde da je Kina počinila „genocid“ u Sinđijangu na osnovu izjava nekolicine takozvanih lažnih svedoka. Kako se američka vlada odnosi prema sopstvenim muslimanima? Prethodna američka vlada je 2017. godine izdala stroga ograničenja za putovanja iz pojedinih muslimanskih zemalja, a to ograničenje je poznato i pod nazivom „zabrana ulaska za muslimane“. Prema anketi sprovedenoj u SAD-u, više od 80 odsto ispitanika veruje da se muslimani suočavaju sa diskriminacijom u toj zemlji.

„Pozivamo SAD da ostave po strani svoju aroganciju i predrasude, suoče se i ispitaju sopstvene ozbiljne probleme u vezi sa poštovanjem ljudskih prava i preduzmu konkretne mere za njihovo poboljšanje, umesto da upiru prstom u druge zemlje i daju neodgovorne primedbe“, naglasio je DŽao Liđijen, prenosi Kineski internacionalni radio.

Podsetimo, poslednjih nedelja SAD i njihovi saveznici optužuju Peking zbog navodnih kršenja ljudskih prava u provinciji Sinđijang. Peking poriče te optužbe.

(Espreso/Sputnjik)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.