BZBEDNOSNE SNAGE MJANMARA NASTAVLJAJU SA SILOM PROTIV DEMONSTRANATA: Hunta demantovala!
Mjanmar, Foto: Profimedia

ludilo s njima

BZBEDNOSNE SNAGE MJANMARA NASTAVLJAJU SA SILOM PROTIV DEMONSTRANATA: Hunta demantovala!

Društvene mreže prenose izveštaje da su najmanje četiri osobe ubijene u mestu Bago

Objavljeno:

Snage bezbednosti u Mjanmaru ponovo su danas upotrebile silu u suzbijanju demonstracija, dok je portparol vojne hunte demantovao da je korišćeno automatsko oružje i navodi da je broj žrtava manji od onog koji iznose nezavisne organizacije.

Društvene mreže prenose izveštaje da su najmanje četiri osobe ubijene u mestu Bago, oko 100 kilometara severoistočno od Jangona, u napadu vladinih trupa i policije koji je počeo pre zore, a nastavio se sporadično do mraka.

Lokalni list je naveo da je ubijeno oko 10 civila u Bagu, pozivajući se na anonimni izvor u glavnoj gradskoj bolnici.

Nasilje snaga bezbednosti zabeleženo je i u drugim oblastima, a prema izveštajima na društvenim mrežama na istoku zemlje su vojska i policija koristile bojevu municiju.

Snage bezbednosti ubile su najmanje 614 demonstranata i slučajnih prolaznika, prema Udruženju za pomoć političkim zatvorenicima, koje nadgleda žrtve i hapšenja.

Portparol vladajuće hunte ;Zav Min Tun branio je na konferenciji za novinare akcije snaga bezbednosti.

Komentarišući izveštaje da su bezbednosne snage protiv demonstranata koristile automatsko oružje, on je rekao da bi u tom slučaju 500 ljudi bilo ubijeno za samo nekoliko sati.

On je osporio i broj poginulih koji je iznelo Udruženje za pomoć političkim zatvorenicima i rekao da je prema vladinim podacima 248 osoba stradalo i da je ubijeno i 16 policajaca.

Upitan o vazdušnim udarima koje su izveli vladini avioni na teritoriji pod kontrolom pobunjeničke etničke manjine Karen u istočnom Mjanmaru, u kojoj je poginulo 14 civila, Zav Min Tun je rekao da su vazdušni napadi precizniji od kopnenih u kojima bi stradalo više osoba.

Pripadnici Nacionalne unije Karen naveli su da ;vojska izvodi i kopnene napade uz upotrebu artiljerije.

Bonus video:

01:19

VOJSKA SPREMNA ZA VEŽBU! Sadejstvo 2020 na Pešteru (KURIR TELEVIZIJA)

(Espreso / Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.