Ministar Stjuart i ambasadorka Meklaud u Arhivu Srbije
Velika Britanija, Foto: Profimedia

VELIKA BRITANIJA

Ministar Stjuart i ambasadorka Meklaud u Arhivu Srbije

Povodom posete gostiju iz Velike Britanije sačinjen je izbor dokumenta iz fondova i zbirki Državnog arhiva Srbije koja svedoče o diplomatskim, ekonomskim i kulturnim vezama Kneževine i Kraljevine Srbije i Velike Britanije, saopšteno je iz Državnog arhiva Srbije

Objavljeno: 18:12h

Britanski ministar za izvoz Grejem Stjuart i ambasadorka te zemlje u Srbiji Šan Meklaod posetili su danas Državni arhiv Srbije, gde ih je ugostio direktor te institucije Miroslav Perišić.

Povodom posete gostiju iz Velike Britanije sačinjen je izbor dokumenta iz fondova i zbirki Državnog arhiva Srbije koja svedoče o diplomatskim, ekonomskim i kulturnim vezama Kneževine i Kraljevine Srbije i Velike Britanije, saopšteno je iz Državnog arhiva Srbije.

Među dokumentima koja su gosti mogli da vide našli su se ukazi o odlikovanju srpskim i britanskim ordenima; imenovanja diplomatskih predstavnika i njihovi izveštaji; molba Nikole S. Jovanovića-Amerikanca Savetu Velike škole da drži nastavu engleskog jezika iz 1884. godine; zahvalnost Šekspirovog kluba u Stratfordu na Ejvonu srpskom poslaniku na poklonjenoj srpskoj zastavi povodom proslave Šekspirovog rođenja, 1910. godine; Londonski ugovor o miru iz 1913. godine...

Ministar Stjuart je iskazao veliko interesovanje za istoriju trgovinskih odnosa Srbije i Velike Britanije.

Sa posebnom pažnjom gosti su pogledali Privremeni trgovinski ugovor između Srbije i Velike Britanije 3/15. mart 1879. godine, govor Čedomilja Mijatovića, srpskog poslanika u Londonu: „Nekoliko predloga za razvoj trgovine između Velike Britanije i Srbije“.

Gosti su imali prilike da vide i deo iz izveštaja Čedomilja Mijatovića, premijeru Garašaninu o razgovoru sa britanskim premijerom Gledstonom, koji je tom prilikom rekao: „Nastanite da godine mira upotrebite na vaše unutarnje ojačanje, na razvitak ekonomni, na učvršćivanje sloboda i napretka, i nastanite naročito da između vas na Balkanskom Poluostrvu - između vas Srba, Bugara, Grka i Rumuna - dođe do srdačnih odnošaja, do sporazuma i tesnog prijateljstva“.

Gosti su imali priliku da vide i originalni Telegram objave rata Austro-Ugarske Srbiji 15/28. jula 1914. godine, koji je upisan u Uneskov Međunarodni registar „Sećanje sveta''.

U razgovoru tokom posete, u kojoj se ministar Stjuart zadržao oko dva časa, bilo je reči o istoriji odnosa Britanije i Srbije, kao i da će biti inicirana saradnja između Nacionalnog arhiva Velike Britanije i Državnog arhiva Srbije.

„Čovečanstvo je danas podeljeno, a ustanove kao što je Državni arhiv Srbije ne samo da čuvaju istoriju nego i održavaju veze koje drže čovečanstvo. Pošto smo na pragu sklapanja novog trgovinskog ugovora odlično je da zahvaljujući vama ovu priču možemo da stavimo u kontekst koji daje istorijsku vezu i nit“, izjavio je britanski ministar.

Direktor Arhiva Perišić je istakao da je istorija opasna ako se ne razume, a put ka saznanju i razumevanju istorije vodi preko dokumenata koja se čuvaju u arhivima.

''Državni arhiv Srbije je jedan od međunarodno referentnih arhiva“, rekao je Perišić.

Perišić je izrazio veliku zahvalnost Stjuartu na poseti Arhivu i naglasio da je poseta britanskog ministra redak primer u političkoj praksi i da je na taj način visoki gost poslao javnosti snažnu poruku o značaju institucija kao što su arhivi.

Ministar Stjuart je, nakon razgledanja izložbe, u knjizi utisaka zapisao: „Velika je privilegija videti mnogo istorijskih dokumenata koji svedoče o dugoj istoriji odnosa između Velike Britanije i Srbije. Oduševljen sam što će naš novi trgovinski sporazum slediti korake našeg prvog iz 1879. godine. Sećajmo se prošlosti i gradimo novu, bolju budućnost“.

Ministru Stjuartu su poklonjene kopije sačuvanih trgovinskih sporazuma koji su sklapani između Srbije i Velike Britanije, a ambasadorki Meklaod su poklonjene kopije Ukaza o postavljenju Jovana Marinovića za prvog diplomatskog predstavnika Srbije u Velikoj Britaniji, kao i prevod srpske himne na engleski sa notama.

Bonus video:

00:23

POBEDIMO KORONU! Grad Beograd i Sandra Bugarski pozivaju sve da se VAKCINIŠU

(Espreso/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.