PRINC FILIP JE ROĐEN KAO PRAVOSLAVAC! Malo poznati detalji iz života umrlog muža kraljice Elizabete
Princ Filip, Foto: AP

TUGA!

PRINC FILIP JE ROĐEN KAO PRAVOSLAVAC! Malo poznati detalji iz života umrlog muža kraljice Elizabete

Iza filipa su ostali supruga, kraljica Ujedinjenog kraljevstva, Elizabeta, četvoro dece, osmoro unučadi, među kojima su prinčevi Vilijam i Hari, i 10 praunučadi

Objavljeno:

Princ Filip, muž britanske kraljice Elizabete II i Vojvoda od Edinburga, preminuo je danas u 99. godini života.

Podsetimo, Filip (99) je 16. februara bio primljen u bolnicu zbog zdravstvenih problema.

Filip i kraljica Elizabeta bili su u braku više od 70 godina. On je najstariji muški član britanske kraljevske porodice u istoriji.

Filip je rođen na Krfu kao član Grčke kraljevske porodice. Njegovi roditelji su bili princ Andrej od Grčke i Danske i princeza Alisa od Batenberga.

Princ Filip je bio najmlađe dete, rođeno posle četiri sestre.

Njegov deda po ocu je bio grčki kralj Đorđe I, sin danskog kralja Kristijana IX, a baba je bila Velika knjeginja Olga Konstantinovna iz ruske imperatorske porodice Romanov. Po majčinoj liniji je bio potomak britanske kraljice Viktorije.

Oni su prognani iz grčke pošto je revolucionarni antimonarhistički sud prognao Filipovog oca doživotno. Porodica je pobegla na britanskom brodu u kojem je mladi princ, po svedočenjima, spavao u kolevci koja je napravljena od stare kutije za pomorandže.

Filip je kasnije poslat u Veliku Britaniju, gde je pohađao najprestižnije škole. Sa 17 godina upisao se u Koledž u Dartmutu, gde je upoznao svoju buduću suprugu, veoma daleku rođaku, tada princezu Elizabetu, koja je tada imala 13 godina (imali su iste pra-pra-potomke, kraljicu Viktoriju i princa Alberta). Elizabeta i Filip su počeli da razmenjuju pisma 1939. godine.

Tokom posete dvorcu Balmoral u Škotskoj 1946. godine odlučili su da se venčaju. Kralj se složio, ali je naložio da ovo ostane tajna do Elizabetinog 21. rođendana.

U martu 1947. godine se odrekao titule grčkog princa i prihvatio prezime Mauntbaten.

Novembra 1947. godine oženio se britanskom prestolonaslednicom Elizabetom, ćerkom kralja Džordža VI a ceremoniju je preko radija pratilo 200 miliona ljudi. Tada je promenio i veroistpovest, sa pravoslavlja prešao na anglikansku veru i dobio titulu vojvoda od Edinburga.

Filip je nastavio karijeru u mornarici, a 1949. je imenovan za zamenika komantanta razarača koji je bazu imao na Malti. Posle života između Londona i Malte, Filip se 1951. godine vratio u London, posle vesti da Elizabetinom ocu nije dobro.

Tokom ranih godina Elizabetine vladavine, posle smrti njenog oca 1952. godine, Filipov opušten karakter je bio komplementaran sa ozbiljnom ličnošću kraljice, za koju je Tajm 1957. napisao da "nikada nije potpuno opuštena u javnosti".

Filip nije bio skroz opušten, međutim, kad je reč o njegovoj ulozi. On je sebe nazivao "mužem izbeglicom", i teško je prihvatao koje su mu obaveze.

Par se posvađao oko plana Elizabete da zadrži svoje porodično prezime Vindzor.

"Ja sam jedini muškarac u državi kojem nije dozvoljeno da da svoje prezime deci", Filip je navodno rekao prijateljima.

Filip i Elizabeta su imali 4 dece - princa Čarlsa, princezu Anu, prince Endrija i princa Edvarda, koji su rođeni između 1948. i 1964. Kako bi udovoljila njegovoj želji, Elizabeta je odredila da njeni potomci koji nemaju kraljevsku titulu mogu da nose prezime Mauntbaten-Vindzor.

U poslednjim godinama, Filip je postao poznat po kontroverznim, i često rasističkim "šalama" u javnosti, kao onaj put kad je rekao britanskom studentu koji je živeo u Kini da će mu se "oči suziti ako bude još dugo živeo tu".

On se povukao iz javnog života 2017. godine, iako je prisustvovao venčanju princa Harija i Megan Markl 2018. godine.

U januaru 2019. doživeo je udes kod imanja Sandringam.

Iza filipa su ostali supruga, kraljica Ujedinjenog kraljevstva, Elizabeta, četvoro dece, osmoro unučadi, među kojima su prinčevi Vilijam i Hari, i 10 praunučadi.

Bonus video:

04:49

ESPRESO TVITER: Barbi Afrika

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.