HULIGANI OTELI I ZAPALILI AUTOBUS U BELFASTU: Policiju gađali kamenicama, haos se nastavlja u Severnoj Irskoj
Severna Irska, Foto: Printscreen Twitter

HULIGANI

HULIGANI OTELI I ZAPALILI AUTOBUS U BELFASTU: Policiju gađali kamenicama, haos se nastavlja u Severnoj Irskoj

Više desetina policajaca ranjeno je u nasilju koje je uključivalo paljenje automobila i bacanje molotovljevih koktela na policiju

Objavljeno:

Grupa mladih u probritanskom području Belfasta otela je autobus i zapalila ga, a policiju je zasula kamenjem u najnovijem u nizu nasilnih akcija započetih prošle nedelje u Severnoj Irskoj.

Među 9 uhapšenih je i dečak (13).

Više desetina policajaca ranjeno je u nasilju koje je uključivalo paljenje automobila i bacanje molotovljevih koktela na policiju.

Do nasilja dolazi usred rastuće frustracije među mnogima u probritanskoj unionističkoj zajednici zbog novih trgovinskih barijera između Severne Irske i ostatka Ujedinjenog Kraljevstva koje su rezultat britanskog izlaska iz Evropske unije.

Probritanska Demokratska unionistička partija (DUP) ukazala je na prošlogodišnju odluku policije da ne progoni irske nacionaliste Šin Feina zbog velike sahrane kojom su prekršene antipandemijske mere.

Zidovi i ograde su izgrađeni između dve zajednice kako bi se sprečili sukobi tokom tri decenije nasilja u Severnoj Irskoj koje se uglavnom okončalo mirovnim sporazumom iz 1998. godine.

I lideri najvećih političkih partija Severne Irske Šin Fejn i DUP osudili su nasilje, naročito otmicu autobusa i napad na fotoreportera lista Belfast Telegraf.

BORIS DŽONSON ZABRINUT

Britanski premijer Boris Džonson izjavio je večeras da je duboko zabrinut zbog scena nasilja u Severnoj Irskoj, gde je grupa mladih u probritanskom području Belfasta otela i zapalila autobus i napala policiju kamenjem

Džonson je na Tviteru naveo da je posebno zabrinut zbog napada na Policijsku službu Severne Irske, jednog vozača autobusa i jednog novinara, prenosi Rojters.

"Način da se prevaziđu razlike je dijalog, a ne nasilje ili kriminal", poručio je Džonson.

Bonus video:

00:22

POBEDIMO KORONU! Grad Beograd i Mirjana Petrović pozivaju sve da se VAKCINIŠU

(Espreso/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.