HITNO SE OGLASILA EVROPSKA AGENCIJA ZA LEKOVE: Imaju najnovije informacije o vakcini ASTRAZENEKA!
AstraZeneka vakcina, Foto: Profimedia

HITNO!

HITNO SE OGLASILA EVROPSKA AGENCIJA ZA LEKOVE: Imaju najnovije informacije o vakcini ASTRAZENEKA!

Donoseći svoj zaključak, komisija je uzela u obzir sve trenutno dostupne dokaze, uključujući savete ad hoc ekspertske grupe

Objavljeno: 16:32h
  • 3

Komitet za bezbednost (PRAC) Evropske agencije za lekove (EMA) zaključio je danas da neobični krvni ugrušci sa niskim nivoom trombocita treba da budu navedeni kao vrlo retki ali mogući neželjeni efekti vakcine protiv kovida koju pravi kompanija AstraZeneka.

Donoseći svoj zaključak, komisija je uzela u obzir sve trenutno dostupne dokaze, uključujući savete ad hoc ekspertske grupe, navodi se na sajtu EMA.

EMA podseća zdravstvene radnike i ljude koji primaju vakcinu da treba da budu svesni mogućnosti vrlo retkih slučajeva nastanka krvnih ugrušaka u kombinaciji sa niskim nivoom krvnih pločica u roku od 2 nedelje od vakcinacije.

Do sada se većina prijavljenih slučajeva dogodila kod žena mlađih od 60 godina u roku od 2 nedelje od vakcinacije. Na osnovu trenutno dostupnih dokaza, specifični faktori rizika nisu potvrđeni.

Iz EMA ističu da je opasnost od kovida mnogo veća od rizika od javljanja krvnih ugušaka.

Kovid-19 je povezan sa rizikom od hospitalizacije i smrti. Prijavljena kombinacija krvnih ugrušaka i niskog nivoa trombocita je vrlo retka, a ukupne koristi vakcine u sprečavanju COVID-19 premašuju rizike od neželjenih efekata.

Jedno verodostojno objašnjenje za kombinaciju krvnih ugrušaka i niskog nivoa trombocita je imunološki odgovor organizma, koji dovodi do stanja sličnog onome koje se ponekad primećuje kod pacijenata lečenih heparinom (trombocitopenija izazvana heparinom, HIT). PRAC je zatražio nove studije i dopune tekućih kako bi se pružilo više informacija i preduzele sve dalje potrebne radnje.

U međuvremenu, navedeno je da oni koji prime vakcinu AstraZeneke treba da se hitno jave lekaru ukoliko primete neke od sledećih simptoma:

  • kratak dah
  • bol u grudima
  • otok u nozi
  • uporni bolovi u stomaku (stomaku)
  • neurološki simptomi, uključujući jake i trajne glavobolje ili zamagljen vid
  • sitne mrlje krvi ispod kože izvan mesta injekcije

Bonus video:

02:45
PUCALI SMO IZ TOPA NA BRODU REČNE FLOTILE! Odakle god da nas napadnu Vojska Srbije je spremna za odbranu!

PUCALI SMO IZ TOPA NA BRODU REČNE FLOTILE! Odakle god da nas napadnu Vojska Srbije je spremna za odbranu!

(Espreso/Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.co.rs


Adria media