OGLASILA SE EK POVODOM DIPLOMATSKOG FIJASKA U ANKARI: Ursula fon der Lajen je bila VIDNO ZBUNJENA! (VIDEO)
Neprijatan incident, Foto: Printscreen/Youtube

NEMA STOLICE!

OGLASILA SE EK POVODOM DIPLOMATSKOG FIJASKA U ANKARI: Ursula fon der Lajen je bila VIDNO ZBUNJENA! (VIDEO)

Predsednica je ipak odlučila da učestvuje u razgovorima i da prioritet suštini u odnosu na prokol

Objavljeno:

Evropska komisija saopštila je danas da je predsednica Ursula fon der Lajen bila "vidno iznenađena" rasporedom sedenja tokom jučerašnjih razgovora sa predsednikom Turske, Redžepom Tajipom Erdoganom u Anakri, ali da joj je prioritet bila suština razgovora o odnosima EU i Turske, a ne protokol.

Na jučerašnjem sninmku iz Ankare vidi se da je protokol obezbedio dva centralna mesta za predsednike Evbropskog saveta, Šarla Mišela i turskog predednika Erdgana, dok je predsednica EK, Ursula fon der Lajen, vidno zbunjena, smeštena na sofu sa strane.

- Teško je oceniti zašto joj je bilo ponuđeno to mesto za sedenje, ali to je pitanje za turske vlasti koje su odgovorne za organizaciju sastanka - rekao je portparol Komsiije, Erik Mamer.

U Evropskoj komisiji napominju da je protokol za predsednike Evropskog saveta i Evropske komsije isti i da je "normalno" da se isto tretiraju prilikom poste stranoj zemlji.

- Predsednica je ipak odlučila da učestvuje u razgovorima i da prioritet suštini u odnosu na prokol. Istovremeno, tražila je od svog tima da osigura da se takav propust ne desi u budućnosti - kaže Mamer.

Grupa Evropske narodne partije, koja predstavlja najjaču i najstariju političku grupaciju u Evropskom parlamentu, uključujući i predstavnike nemačke CDU iz koje dolazi i sama fon der Lajen, poručuje da bi "nekoga trebalo da bude sramota" što predsednica EK nije dobila "odgovarajuće mesto u Erdoganovoj palati".

- Žene zaslužuju isto priznanje kao i njihove muške kolege - poručili su poslanici Evropske narodne partije.

Mišel i Lajen su nakon jučerašnjih razgovora u Ankari poručili da je EU u odnosiima sa Turskom "spremna da ponudi pozitivnu agendu, za ekonomsku saradnju, migracije, ljudske odnose i mobilnost", i da se nadaju da će da će Turska iskoristiti ovu priliku.

Fon der Lajen je naglasila da će EU nastaviti da pomaže Ankari u pružanju skloništa izbeglicama ulaganjem u programe za izbeglice, ali i izrazlia zabrinutost zbog povlačenja Turske iz Istanbulske konvencije o sprečavanju nasilja nad ženama i decom.

Bonus video:

05:57

BAŠTE PUNE: Beograđani se uželeli kafića i lepog vremena!

(Espreso/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.