TUGA: Preminuo Robert Mundel!
Robert Mundel, Foto: Printscreen/Youtube

OTAC EVRA!

TUGA: Preminuo Robert Mundel!

Mundelov istraživački rad smatra se teorijskom osnovom za transnacionalno uvođenje valuta

Objavljeno:

Ekonomista Robert Mundel, poznat kao jedan od arhitekata evra, umro je u Italiji tokom uskršnjih praznika u dobi od 88 godina, javili su mediji.

Njegovu smrt potvrdio je u utorak gradonačelnikov ured u Monterigioni, u blizini Sijene u Italiji.

Kanadski naučnik, koji je 1999. dobio Nobelovu nagradu za ekonomiju za pionirski rad u monetarnoj dinamici i optimalnim valutnim oblastima, imao je jedno od svojih prebivališta u tom toskanskom gradu.

Mundelov istraživački rad smatra se teorijskom osnovom za transnacionalno uvođenje valuta. Mnogi su ga tako svrstali među „očeve evra“.

Rođen u Kanadi 24. oktobra 1932. godine, ovaj ekonomista proveo je veći deo svoje akademske karijere u Sjedinjenim Državama. Predavao je na Univerzitetu Kolumbija u Njujorku. Njegove analize monetarne i fiskalne politike i dalje imaju veliki uticaj na ekonomiste i političare u mnogim zemljama.

Već neko vreme Mundel i njegova porodica žive u "voljenoj Italiji" na imanju u selu Santa Kolomba u opštini Monterigioni, javila je italijanska novinska agencija ANSA.

Tamo je umro. Bivši šef Evropske centralne banke (ECB) i aktuelni italijanski premijer Mario Dragi u utorak je Mundelu nazvao "najsjajnijim i najuticajnijim ekonomistom svoje generacije".

Bonus video:

02:29

Espreso anketa

(Espreso/Večernji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.