EKSPLOZIVOM I RAKETAMA NA ZATVOR: Više od 1.800 zatvorenika u BEGU u jugoistočnoj Nigeriji! (FOTO/VIDEO)
Nigerija, Foto: Printscreen YT/Reuters

PROBLEMI U NIGERIJI

EKSPLOZIVOM I RAKETAMA NA ZATVOR: Više od 1.800 zatvorenika u BEGU u jugoistočnoj Nigeriji! (FOTO/VIDEO)

Separatistički pokret na jugoistoku Nigerije jedan je od nekoliko ozbiljnih sigurnosnih izazova s ​​kojima se suočava predsednik Muhamadu Buhari

Objavljeno:

Više od 1.800 zatvorenika je u begu u jugoistočnoj Nigeriji nakon što su naoružani napadači bacili na zatvor eksploziv i rakete, objavile su vlasti.

Nigerijska policija rekla je da veruje da je zabranjena separatistička grupa, Autohtoni narod Biafre (IPOB) odgovorna za napad na zatvor u gradu Overi, ali glasnogovornik te grupe je demantovao Rojtersu umešanost u napad.

"Zatvor Overi napali su nepoznati naoružani napadači i prisilno oslobodili ukupno 1.844 zatvorenika", rekao je glasnogovornik nigerijske Kaznene uprave.

"Preliminarne istrage otkrile su da su napadači članovi zabranjenog IPOB-a", rekao je Frenk Mba, glasnogovornik nigerijske policije.

Separatistički pokret na jugoistoku Nigerije jedan je od nekoliko ozbiljnih sigurnosnih izazova s ​​kojima se suočava predsednik Muhamadu Buhari, uključujući deceniju dugu islamističku pobunu na severoistoku, otmice učenika na severozapadu i piratstvo u Gvinejskom zalivu.

IPOB traži nezavisnost regije Biafre na jugoistoku Nigerije. Milion ljudi ubijeno je u građanskom ratu od 1967. do 1970. koji se vodio između nigerijske vlade i separatista u Biafri.

Pojačane su napetosti na jugoistoku proteklih meseci nakon optužbi da je paravojno krilo IPOBA, poznato kao Istočna sigurnosna mreža (ESN) sudelovalo u sukobima sa vojskom.

Bonus video:

04:33

BRZE VESTI 06.04.2021. 13:55

(Espreso/Jutarnji list)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.