ITALIJANSKI PREMIJER MARIO DRAGI U ZVANIČNOJ POSETI LIBIJI: Na stolu su TRI GORUĆE TEME!
Mario Dragi, Foto: Printscreen/Youtube

poseta

ITALIJANSKI PREMIJER MARIO DRAGI U ZVANIČNOJ POSETI LIBIJI: Na stolu su TRI GORUĆE TEME!

U vreme Gadafija, Libija je "apsorbovala" većinu izbeglica iz drugih afričkih zemlja koji su se zadržavali u toj zemlji jer je za njih bilo posla

Objavljeno:

Italijanski premijer Mario Dragi je u zvaničnoj poseti Libiji i to je njegova prva poseta nekoj stranoj zemlji od kada je pre mesec i po dana izabran za predsednika vlade, piše agencija Ansa.

Aktuelni libijski premijer Abdulhamid Dabaiba prvi je koji je priznat i od pobunjeničkih snaga iz delova Libije Kirenaika i Tripolitanija, i od međunarodne zajednice.

Agencija podseća da je Libija nakon ubistva nekadašnjeg vođe Muamera Gadafija podeljena i razdirana sukobima rivalskih pobunjenika, potpomognutim stranim plaćenicima koji zastupaju interese različitih država.

Tri su najvažnije teme susreta: regulacija dolaska migranata iz Afrike u Evropu, koji se iskrcavaju u Italiji, izvoz libijske nafte i prirodnog gasa, i pomoć Italije Libiji protiv širenja pandemije kovid-19.

Italija je u vreme vlade nekadašnjeg premijera Silvija Berluskonija imala ekskluzivne ugovore o izvozu libijskog gasa i nafte, ali je dogovor prestao da važi sa svrgavanjem Gadafija 2011. godine.

U vreme Gadafija, Libija je "apsorbovala" većinu izbeglica iz drugih afričkih zemlja koji su se zadržavali u toj zemlji jer je za njih bilo posla.

Nakon promene režima, migranti u Libiji se zadržavaju samo u prolazu, i za većinu njih cilj je Evropa.

Kako piše agencija Ansa, u Tripoliju će dvojica premijera razmotriti i mogućnost italijanskih investicija u Libiji, između ostalog nastavak radova na "Autoputu mira", cesti koja dužinom od dve hiljade kilometara povezuje uz more istok i zapad zemlje.

Bonus video:

03:11

ESPRESO NA LICU MESTA: OTIŠLI SMO NA SMETLIŠTE U STUDENJAKU KOJE SU NAPRAVILI KORONA-STUDENTI!

(Espreso/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.