MISTERIJA SA CRVENE PLANETE: Ko je izbušio zeleni kamen? NASA istražuje snimke sa MARSA! (FOTO)
Stručnjaci imaju više hipoteza, Foto: Profimedia

NEVEROVATNO

MISTERIJA SA CRVENE PLANETE: Ko je izbušio zeleni kamen? NASA istražuje snimke sa MARSA! (FOTO)

Radi se o kamenu dugom oko 15 centimetara, koji ima nekoliko rupa na sebi, a kada se slika uveća, vide se i tačkice koje ne izgledaju kao da su prirodnog porekla

Objavljeno:
  • 76

Rover „Istrajnost“ poslao je više slika sa Marsa, a na jednoj je uočen zeleni kamen na kom su izbušene rupe. Rover će laserom pokušati da istraži poreklo ovog kamena i kako je dospeo u krater Jezero.

Rover NASA uskoro će imati „saradnika“, helikopter „Genijalnost“, koji će izvesti prvi let na drugoj planeti neke letelice koja nije namenjena za međuplanetarne letove. U međuvremenu, instrumenti rovera snimili su i istražuju neobičan zeleni kamen na tlu Crvene planete, a stručnjaci NASA imaju više hipoteza o njemu, piše portal „Sajens“.

„Da li je to kamen oštećen vremenskim prilikama. Ili je možda komad Marsa koji je doleteo na to područje posle nekog dalekog sudara sa nekim nebeskim telom? Da li je u pitanju meteorit? Ili nešto potpuno drugo?“, zapitali su se na Tviter nalogu rovera.

Radi se o kamenu dugom oko 15 centimetara, koji ima nekoliko rupa na sebi, a kada se slika uveća, vide se i tačkice koje ne izgledaju kao da su prirodnog porekla. Iz NASA objašnjavaju da su te tačkice tragovi roverovog lasera.

Taj laser je deo roverovog instrumetna za ispitivanje stenja i tla. Naučnici navode da bi laserska ispitivanja mogla da odgonetnu da li je neobičan kamen nastao na mestu na kom je nađen ili je na neki način došao sa druge lokacije. Ako nije nastao na mestu na kom je snimljen, postoji mogućnost da ga je donela voda u krater Jezero ili da je u pitanju meteorit.

Roverov laser radi tako što pogađa stene na udaljenosti do sedam metara, a zatim se stvara oblak isparenja, koje analiziraju roverove kamere i spektrometri.

Bonus video:

POBEDIMO KORONU! Grad Beograd i Sandra Bugarski pozivaju sve da se VAKCINIŠU
00:23

POBEDIMO KORONU! Grad Beograd i Sandra Bugarski pozivaju sve da se VAKCINIŠU

(Espreso/Sputnik)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media