NEMAČKA PLANIRA DA OSOBAMA KOJE SU PRIMILE VAKCINU DODELI POSEBNE PRIVILEGIJE: Spremaju se kovid pasoši!
Vakcina, Foto: Profimedia

ide na bolje

NEMAČKA PLANIRA DA OSOBAMA KOJE SU PRIMILE VAKCINU DODELI POSEBNE PRIVILEGIJE: Spremaju se kovid pasoši!

Ranije danas, novinske agencije su prenele vest da je Nemački epidemiološki institut Robert Koh objavio kako kod vakcinisanih protiv koronavirusa nema nekog rizika od prenosa zaraze

Objavljeno:

Ministar zdravlja Jens Špan rekao je danas da bi osobama koje su primile vakcinu moglo da bude dopušteno putovanje bez izolacije, posećivanje frizera i odlazak u kupovinu sa minimalnim restrikcijama nakon novijih istraživanja koja ukazuju na to da oni koji su primili vakcinu predstavljaju mali rizik za prenošenje virusa.

Ranije danas, novinske agencije su prenele vest da je Nemački epidemiološki institut Robert Koh objavio kako kod vakcinisanih protiv koronavirusa nema nekog rizika od prenosa zaraze nakon čega je nemački ministar zdravlja najavio donošenje odluke o tome da se njima dodele posebne olakšice.

- One koji su u potpunosti vakcinisani u budućnosti ćemo tretirati kao i osobe sa svežim negativnim testom na koronavirus - rekao je ministar zdravlja Jens Špan u razgovoru za nedeljno izdanje dnevnika Bild.

Špan se pritom poziva na izveštaj državnog epidemiološkog instituta Robert Koh iz kojeg proizlazi da je kod osoba koje su u potpunosti vakcinisane mogućnost prenošenja koronavirusa manja nego kod osoba koje su testirane negativno.

- Prema najnovijim spoznajama rizik prenosa koronavirusa kod osoba koje su vakcinisane, najkasnije 15 dana nakon primanja i druge doze vakcine, manji je nego kod osoba s negativnim testom na koronavirus - proizlazi iz izveštaja instituta Robert Koh.

Prema mišljenju istog instituta, osobe koje su primile i drugu dozu vakcine, trebalo bi da budu oslobođene obaveznih testova i karantina.

Ministar zdravlja dodao je kako je izveštaj Robert Koh instituta poslat saveznim pokrajinama u subotu kako bi se što pre vakcinisani oslobodili obaveze testiranja i samoizolacije.

Vakcinisani bi tako mogli da imaju pristup uslugama poput frizera ili ulaska u trgovine ili muzeje gde se zahteva aktuelni negativni test.

- Mi ćemo u toku narednih nedelja u razgovoru s pokrajinskim vlastima nove mere sprovesti u delo - rekao je Špan.

Prema izveštaju Instituta Robert Koh sedmodnevna incidenca na nivou zemlje je u laganom padu, ali je još uvek sa 127 iznad granice od 100 ispod koje su, prema dogovoru saveznih i pokrajinskih vlasti, moguća popuštanja mera zatvaranja.

Bonus video:

00:16

POBEDIMO KORONU! Grad Beograd i Tihomir Stanić pozivaju sve da se VAKCINIŠU

(Espreso / Alo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.