POVLASTICE ZA GRAĐANE KOJI SU VAKCINISANI! U Nemačkoj posebne mere za imunizovane!
Nemačka i mere, Foto: Profimedia

KORONA I VAKCIJANCIJA U NEMAČKOJ

POVLASTICE ZA GRAĐANE KOJI SU VAKCINISANI! U Nemačkoj posebne mere za imunizovane!

Prema mišljenju istog instituta, osobe koje su primile i drugu dozu cepiva, trebale bi biti oslobođene obaveznih testova i karantine

Objavljeno:

Nemački epidemiološki institut Robert Koch objavio je kako kod vakcinisanih protiv koronavirusa nema nekog rizika od prenosa zaraze nakon čega je nemački ministar zdravstva u nedelju najavio ublažene mere za vakcinisane

"Ko je u potpunosti vakcinisan, njega se u budućnosti mora tretirati kao i osobe sa svježim negativnim testom na koronavirus", rekao je ministar zdravstva Jens Spahn u razgovoru za nedeljno izdanje dnevnika Bild.

Spahn se pritom poziva na izveštaj državnog epidemiološkog instituta Robert Koch iz kojeg proizlazi da je kod osoba koje su u potpunosti vakcinisane mogućnost prenošenja koronavirusa manja nego kod osoba koje su testirane negativno.

Prema najnovijim spoznajama rizik prenosa koronavirusa kod osoba koje su vakcinisane, najkasnije 15. dana nakon primanja i druge doze cepiva, manja je nego kod osoba s negativnim testom na koronavirus", proizlazi iz izveštaja instituta Robert Koch.

Prema mišljenju istog instituta, osobe koje su primile i drugu dozu cepiva, trebale bi biti oslobođene obaveznih testova i karantina.

Ministar zdravlja je rekao kako je izvješće Robert Koch instituta poslano saveznim pokrajinama u subotu te kako bi se što prije trebalo vakcinisane osloboditi obveze testiranja i samoizolacije.

Vakcinisani bi tako mogli imati pristup uslugama poput frizera ili ulaska u trgovine ili muzeje gde se zahteva aktualni negativni test.

"Mi bismo u sledećim nedeljama u razgovoru s pokrajinskim vlastima trebali nove mere provesti u delo", rekao je Spahn.

Prema izveštaju Instituta Robert Koch sedmodnevna incidencija na nivou zemlje je u laganom padu, ali je još uvek sa 127 iznad granice od 100 ispod koje su, prema dogovoru saveznih i pokrajinskih vlasti, moguća popuštanja mera zatvaranja.

(Espreso/Jutarnji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.