ŠTA RADITI SA LJUDIMA KOJI NEĆE DA SE VAKCINIŠU? U Izraelu se trenutno vodi velika polemika
Foto: Profimedia

IZRAEL

ŠTA RADITI SA LJUDIMA KOJI NEĆE DA SE VAKCINIŠU? U Izraelu se trenutno vodi velika polemika

Zdravstveni sistem Izraela propisuje obavezu za sve zdravstvene radnike da prime vakcinu

Objavljeno:

Izreal je u velikoj meri normalizovao život nakon masovne imunizacije protiv kovid-19, ali postavlja se pitanje šta da se radi s ljudima koji neće da se vakcinišu, što ulazi u domen javnog zdravlja i privatnih prava.

Tempo vakcinacije u Izraelu dopustio je toj zemlji da barovi, hoteli, klubovi ponovo rade, kao i drugi poslovi, a vakcinisano je više od 80 odsto odraslog stanovništva, pa je broj obolelih i umrlih naglo opao.

Glas Amerike (VOA) prenosi da poslodavci i škole sada razmišljaju šta da rade s ljudima koji i dalje neće da se vakcinišu, a aviokompanije takođe razmatraju da uslov za putovanje bude potvrda o vakcinaciji i negativan test.

Do sada se Izrael oslanjao na različite podsticaje stanovništvu da primi vakcinu. Uvedena je i "zelena propusnica" ali taj sistem je dobro funkcionisao u domenu zabave i ugostiteljstva, ali sada kada se pomera i u druge oblasti, postavlja se pitanje njegove uspešnosti i ugrožavanja privatnih prava ili javnog zdravlja.

Zdravstveni sistem Izraela propisuje obavezu za sve zdravstvene radnike da prime vakcinu. Ako to neće, biće prebačeni na poslove koji ne zahtevaju kontakte visokog rizika, a Univerzitet u Tel Avivu je za sada doneo rešenje prema kojem vakcinisani mogu da drže ili pohađaju nastavu uživo, a nevakcinisani onlajn.

Grupe za zaštitu ljudskih prava zbog toga postavljaju pitanje njihovih ugrožavanja i pozivaju vladu da umesto propusnica i pojedinačnih rešenja donese zakon o tome.

Stotine hiljada ljudi u Izraelu i dalje nije primilo vakcinu, protive se vakcinama generalno, ili sumnjaju u njenu efikasnost, a ministar zdravlja kaže da su njihove nadležnosti ograničene i da ne mogu da nateraju ljude da se vakcinišu.

Debata se već vodi pred nekim sudovoma, pa je u martu sud u Tel Avivu presudio da vaspitačica koja neće da se vakciniše, niti testira, može da se vrati na posao u vrtić, a očekuje se žalba na tu odluku, navodi Glas Amerike.

Bonus video:

00:23

JA SAM SE VAKCINISAO, VAKCINIŠTE SE I VI Grad Beograd i Vladika Stefan pozivaju sve da se PRIDRUŽE AKCIJI

(Espreso/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.