ASTRAZENEKA I KRVNI UGRUŠCI: Britanci objavili NAJNOVIJE PODATKE
Foto: EPA/Ashley Crowden

VELIKA BRITANIJA I KORONA

ASTRAZENEKA I KRVNI UGRUŠCI: Britanci objavili NAJNOVIJE PODATKE

Prednosti vakcina protiv kovida-19 i dalje prevazilaze rizike", pošto je vakcinacija jedini efikasan način da se smanji smrtnost i teški oblici bolesti

Objavljeno:

Britanska agencija za lekove je danas saopštila ;da je identifikovala 30 slučajeva pojave ugrušaka krvi kod osoba koje su dobile antikovid vakcinu Astrazeneka, ukazujući da prednosti vakcinacije nadvladavaju taj "vrlo mali" rizik.

Agencija je precizirala na svom sajtu da je do 24. marta posle 18,1 miliona datih doza vakcine, primila prijave o 22 slučaja cerebralne venske tromboze i još osam drugih.

Britansko regulatorno telo je da navelo nije dobilo sličnu prijavu u vezi s vakcinom Fajzer/Biontek.

"Rizik od pojave ovog tipa krvnih ugrušaka je vrlo mali. Prednosti vakcina protiv kovida-19 i dalje prevazilaze rizike", pošto je vakcinacija jedini efikasan način da se smanji smrtnost i teški oblici bolesti, navela je britanska agencija.

Dodala je da broj i priroda prijavljenih neželjenih efekata do sada nisu neuobičajeni u poredjenju s drugim tipovima vakcina koje se koriste.

Vakcina Astrazeneka koja je razvijena zajedno sa univerzitetom Oksford je pod sumnjom u više zemalja posle prijave ozbiljnih slučajeva formiranja trombova.

Holandija je danas objavila da privremeno prekida primenu ove vakcine za mladje od 60 godina, posle slične odluke koju je u utorak donela Nemačka.

Sredinom marta Evropska agencija za lekove ocenila je da je vakcina Astrazeneke "sigurna i efikasna" i da "nije povezana" s većim rizikom od tromboze. Evropska agencija je navela u sredu da nije našla nijedan konkretan faktor rizika kao što su starost, pol ili prethodna oboljenja.

Bonus video:

02:10

Doktorka Emilija Gvozdenović: Jedan čovek zaražen sa dva soja korone

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.