U NEMAČKOJ STUPILI NA SNAGU NOVI ZAKONI I PRAVILA: Medicinskim sestrama povećana PLATA, računi iz prodavnica DUŽI!
Vezano za vakcinaciju, plate, vozače, hranu, Foto: EPA/Filip Singer

velika promena

U NEMAČKOJ STUPILI NA SNAGU NOVI ZAKONI I PRAVILA: Medicinskim sestrama povećana PLATA, računi iz prodavnica DUŽI!

Privremeni i agencijski rad u mesnoj industriji biće zabranjen i klanje životinja sada sme da obavlja samo stalno osoblje

Objavljeno:

U Nemačkoj su stupili na snagu novi zakoni i pravila vezana za vakcinaciju, vozače, plate, privremeni rad i druge oblasti. Praktično to znači ovo: Povećava se minimalna plata medicinskim sestrama, računi iz prodavnica će biti duži, a nezdrava hrana će biti strožije regulisana...

Promene na računima

Od 1. aprila računi za kupljene stvari će biti duži. To je zbog činjenice da će ubuduće na računima biti više podataka kako bi se sprečile poreske prevare. Dodaju se šifre za računovodstvo i raspodelu računa, a ubuduće će se na računima ispisivati ​​početak i kraj postupka naplate. Oni se takođe digitaliziraju.

Zabranjen je privremeni rad u mesnoj industriji

Privremeni i agencijski rad u mesnoj industriji biće zabranjen i klanje životinja sada sme da obavlja samo stalno osoblje. To se ne odnosi na mesarski zanat, a time i na kompanije sa manje od 50 zaposlenih. Osim toga, početak i kraj rada moraju se evidentirati elektronskim putem.

Strožije regulisanje nezdrave hrane

Od 2. aprila 2021. primjenjivaće se novi pravilnik koji strože reguliše određene namirnice. Hrana sme da sadrži najviše dva grama industrijski proizvedenih transmasti na 100 grama, sve iznad toga više se ne sme prodavati. Hrana koja sadrži transmasne kiseline uključuje pržene proizvode poput čipsa, peciva poput krofni i kroasana ili margarina. Ovo se pravilo ne odnosi na životinjske proizvode poput mleka i mesa koji sadrže transmasti. Transmasti su nezasićene masne kiseline koje se proizvode u industriji kada se biljna ulja delimično stvrdnu. Ako unosite puno transmasti, povećava se “loši” LDL holesterol u krvi, a smanjuje se “dobri” HDL holesterol. To povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti. Nemačko nutricionističko društvo (DGE) preporučuje maksimalnu dnevnu dozu od 2,6 grama transmasnih kiselina.

Vakcina kod porodičnog lekara

Nakon Uskrsa, lekari opšte prakse moći će da vakcinišu stanovnike protiv koronavirusa ali će količina doza vakcina u ordinacijama porodičnih lekara u početku biti ograničena, zbog smanjenog broja isporučenih doza.

Povećava se minimalna plata za medicinske sestre

Od 1. aprila povećava se minimalna plata za medicinske sestre. U zapadnoj Nemačkoj medicinske sestre trebalo bi da dobijaju 12,50 evra po satu, na istoku zemlje 12,20 evra po satu.

Više novca za zaposlene u javnom sektoru

Zaposlenima u javnom sektoru plate će se povećati za 1,4 posto i najmanje 50 evra. od 1. aprila 2022. doći će do povećanja od dodatnih 1,8 posto. Pripravnici će od aprila primati 50 evra više mjesečno. Novi propisi takođe se primjenjuju na savezne državne službenike. Članovi saveznih vlada, savezni ministri i državni sekretari, kao i predsednici najviših saveznih sudova isključeni su iz povećanja plata.

Bonus video:

00:20

POBEDIMO KORONU! Grad Beograd i Bule Goncić pozivaju sve da se VAKCINIŠU

(Espreso/Večernji list)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.