KINA OCENILA AMERIČKI IZVEŠTAJ O HONGKONGU: Veliko nezadovoljstvo!
Hua Čunjing, Foto: AP

da vam bude jasno

KINA OCENILA AMERIČKI IZVEŠTAJ O HONGKONGU: Veliko nezadovoljstvo!

Hua je kazala da izveštaj koji je američki državni sekretar Entoni Blinken podneo Kongresu SAD negira osnovne činjenice o poslovima Hongkong

Objavljeno:

Kineske vlasti su danas saopštile da američki godišnji izveštaj o Hongkongu, koji predviđa ukidanje specijalnog carinskog statusa te teritorije, predstavlja grubo mešanje u unutrašnje poslove Kine.

Portparolka kineskog Ministarstva spoljnih poslova Hua Čunjing rekla je na konferenciji za novinare da Peking izražava veliko nezadovoljstvo i da se odlučno protivi mešanju Vašingtona u unutrašnja pitanja Kine, prenela je Kineska medijska grupa (CMG).

Hua je kazala da izveštaj koji je američki državni sekretar Entoni Blinken podneo Kongresu SAD negira osnovne činjenice o poslovima Hongkonga i da ukidanje ili pretnja ukidanja specijalnog statusa od američke strane "neće zaustaviti razvoj i prosperitet Hongkonga niti trend da se Hongkong i dalje integriše u domovinu".

Navela je da su smernice "jedna zemlja, dva sistema", "Hongkonžani upravljaju Hongkongom" i visok stepen autonomije Hongkonga praktično implementirani, a da su razna prava i slobode hongkonških stanovnika u potpunosti obezbedjeni.

"Današnja razvojna dostignuća Hongkonga potiču iz napornog rada više generacija gradjana Hongkonga i velikih prednosti koje mu daje domovina, a nikako nisu ostvarena zbog darova i milostinje drugih zemalja", navela je Hua.

Hua je rekla da su poslovi Hongkonga "potpuno unutrašnji poslovi Kine" i da "nikakve strane snage nemaju pravo da se mešaju u to".

"Pozivamo američku stranu da poštuje činjenice i da prekine da se meša u poslove Hongkonga u bilo kakvom obliku i u unutrašnje poslove Kine, kako bi stvorila povoljne uslove za vraćanje kinesko-američkih odnosa na put zdravog i stabilnog razvoja", navela je Hua.

Bonus video:

00:20

POBEDIMO KORONU! Grad Beograd i Bule Goncić pozivaju sve da se VAKCINIŠU

(Espreso / Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.