VELIKI PETAK U SVETOJ ZEMLJI: Prošle godine smo rekli ljudima da ostanu kod kuće, ove nekako ĆUTIMO!
Jreusalim, Foto: screenshot/youtube/DUCK TV

vera

VELIKI PETAK U SVETOJ ZEMLJI: Prošle godine smo rekli ljudima da ostanu kod kuće, ove nekako ĆUTIMO!

Jerusalim je prošle godine bio pod strogom blokadom, svete obrede su obavljale male grupe sveštenika i često iza zatvorenih vrata

Objavljeno:

Verski lokaliteti su otvoreni za ograničen broj vernika, i do sada nije bilo nijednog masovnog hodočašća, koje je inače uobičajeno u Svetoj nedelji pred Uskrs, prenosi agencija AP.

Jerusalim je prošle godine bio pod strogom blokadom, svete obrede su obavljale male grupe sveštenika i često iza zatvorenih vrata.

Bilo je to oštro odstupanje u odnosu na ranije godine, kada bi se desetine hiljada hodočasnika spustile u sveta mesta tog grada.

Ove godine, Hram Groba Gospodnjeg, sagrađen na mestu gde hrišćani veruju da je Isus razapet, umro i vaskrsao iz mrtvih, otvoren je za posetioce.

Posle jutarnje molitve, vernici će krenuti Putem suza (Via Dolorosa) kojim je poslednji put hodao Isus. Savetnik crkvenih čelnika u Svetoj zemlji Vadi Abunasar je rekao da je sada sve otvoreno, ali uz oprez.

"U regularnim godinama pozivamo ljude da izađu. Prošle godine smo rekli ljudima da ostanu kod kuće. Ove godine nekako ćutimo", rekao je Abunasar.

Izrael je pokrenuo jednu od najuspešnijih kampanja vakcinacije na svetu, koja je omogućila ponovno otvaranje restorana, hotela i verskih objekata.

Ali, avionska putovanja su i dalje ograničena karantinom i drugim merama, što je sprečilo dolazak stranih hodočasnika koji obično "preplave" Jerusalim tokom Svete nedelje.

U Vatikanu se događaji u vezi sa Svetom nedeljom slave pred ograničenim brojem vernika koji poštuju zdravstvene norme i mere socijalnog distanciranja zbog pandemije kovid 19.

Bonus video:

00:38

Tiodorović o povratku ljudi iz Austrije i Nemačke za Uskrs

(Espreso / Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.