LAVROV ZAPRETIO KOMŠIJAMA: Novi rat mogao bi da se završi UNIŠTENJEM DRŽAVE!
Sergej Lavrov, Foto: Printscreen

kratko i jasno

LAVROV ZAPRETIO KOMŠIJAMA: Novi rat mogao bi da se završi UNIŠTENJEM DRŽAVE!

Kremlj je ranije u četvrtak poručio Ukrajini i zapadnim zemljama da se "ne brinu" zbog pokreta ruske vojske na ukrajinskoj granici, pošto je Kijev izrazio bojazan da bi sukob s proruskim pobunjenicima na istoku mogao da eskalira

Objavljeno:

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je da bi bilo kakvi pokušaji pokretanja novog vojnog sukoba na ratom razrušenom istoku Ukrajine mogli završiti uništenjem te zemlje, javila je novinska agencija TASS.

Prethodno je ukrajinski zapovednik generalštaba oružanih snaga optužio Moskvu ove nedelje da nagomilava snage nedaleko od zajedničke granice i rekao da proruski separatisti sistemski krše primirje.

Kremlj je ranije u četvrtak poručio Ukrajini i zapadnim zemljama da se "ne brinu" zbog pokreta ruske vojske na ukrajinskoj granici, pošto je Kijev izrazio bojazan da bi sukob s proruskim pobunjenicima na istoku mogao da eskalira.

"Rusija premešta svoje oružane snage na svojoj teritoriji kako ona hoće", istakao je Dmitrij Peskov, portparol ruskog predsednika, "ali to ni za kogaa nije pretnja i ne treba nikoga da zabrinjava".

Nakon dugog primirja u drugoj polovini 2020, od januara su se na istoku Ukrajine zaredali oružani sukobi u kojima je poginulo 19 ukrajinskih vojnika. Obe strane se međusobno optužuju za eskalaciju.

Uz to, Ukrajinci i Amerikanci su izvestili o nedavnim pokretima ruskih snaga na Krimu, ukrajinskom poluostrvu koje je Rusija anektirala 2014, i na rusko-ukrajinskoj granici, blizu teritorije koje kontrolišu proruski separatisti.

"Zabrinuti smo zbog nedavne eskalacije ruske agresije na istoku Ukrajine, posebno zbog kršenja primirja potpisanog 20. jula, koje je 26. marta dovelo do pogibije četvorice i ranjavanja dvojice ukrajinskih vojnika", rekao je portparol američkog ministarstva odbrane Džon Kirbi.

Ukrajinski sukob je počeo neposredno nakon ruskog pripajanja Krima.

U ratu je izginulo više od 13.000 ljudi od proleća 2014.

(Espreso / Index.rs


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.