PODNETA TUŽBA PROTIV TRAMPA: Dvojica policajaca traže odštetu od najmanje 75.000 dolara!
Bivši predsednik SAD, Donald Tramp, Foto: EPA-EFE/ JIM LO SCALZO / POOL

podneta tužba protiv bivšeg predsednika amerike

PODNETA TUŽBA PROTIV TRAMPA: Dvojica policajaca traže odštetu od najmanje 75.000 dolara!

Tramp je prema njihovoj tužbi pretio nasiljem svojim protivnicima, podsticao svoje sledbenike na nasilje i odobravao njihova protivzakonita dela

Objavljeno:

Dvojica policajaca sa američkog Kapitola podneli su tužbu protiv bivšeg predsednika Donalda Trampa za podsticanje pobune 6. januara, navodeći da je on odgovoran za fizičke i emocionalne povrede koje su tada pretrpeli.

Rojters prenosi da su Džejms Blasingejm sa 17 godina službe i Sidni Hembi koji je 11 godina policajac, podneli u utorak tužbu protiv Trampa pred američkim sudom za okrug Kolumbija tražeći odštetu od najmanje 75.000 američkih dolara.

U tužbi se kaže da je zahtev za naknadu štete zbog fizičkih i emocionalnih povreda koje je prouzrokovalo protivzakonito ponašanje optuženog Donalda Trampa koji je podsticao pobunu 6. januara 2021. godine, u kojoj su njegovi sledbenici pokušali da ospore rezultate predsedničkih izbora 2020, navodi agencija.

Oštećeni policajci u svom zahtevu pred sudom ukazuju još na ponašanje bivšeg republikanskog predsednika pre i posle predsedničkih izbora 3. novembra, koje uključuje komentare u govorima, na Tviteru i tokom predsedničkih debata.

Tužba navodi da je Tramp podsticao nasilje tokom predsedničke kampanje 2020. i tvrdio da su izbori namešteni nakon što je sadašnji predsednik Džo Bajden proglašen za pobednika.

Tramp je prema njihovoj tužbi pretio nasiljem svojim protivnicima, podsticao svoje sledbenike na nasilje i odobravao njihova protivzakonita dela.

Rojters prenosi da se u tužbi takođe navodi da je Tramp ohrabrivao pristalice da dođu na Kapitol 6. januara i zaustave krađu mesecima nakon izbora, a u tvitu od 19. decembra je napisao Veliki protest u Vašingtonu, 6. januara. Budi tamo, biće divlje, što su mnogi od njegovih pristalica shvatili kao doslovni poziv na oružje.

Tramp je ranije negirao odgovornost za nerede u kojima je pet osoba izgubilo život, uključujući i policajca, a njegova kancelarija nije odmah uzvratila poziv agenciji za komentar povodom tužbe.

Bonus video:

10:02

BRZE VESTI 31.03.2021. 14:55

(Espreso/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.