ČEŠKA JOŠ UVEK NIJE SIGURNA: U Srbiji se upotrebljavaju vakcine bez dozvole EU, šta to znači za naše građane?
Moraćemo da razgovaramo o tome, Foto: Tanjug/Nikola Anđić

ne zna se

ČEŠKA JOŠ UVEK NIJE SIGURNA: U Srbiji se upotrebljavaju vakcine bez dozvole EU, šta to znači za naše građane?

"Srbija je u drugačijem položaju zato što nije članica EU tako da su nacionalni uredi mogli da postupaju nezavisno i iskoristili su mogućnost tržišta", rekao je Petšiček

Objavljeno: 16:40h

Češka još nije sigurna da će priznavati sertifikate o vakcinaciji u Srbiji ako su upotrebljene vakcine bez dozvole u EU, kao što je za sada ruski Sputnjik V i kineska vakcina kompanije Sinofarm, kazao je češki ministar spoljnih poslova Tomaš Petšiček koji je u utorak boravio u poseti Beogradu.

"U ovom trenutku iz predloga Evropske komisije o kovid-19 pasošu proističe da će se automatski priznavati sve vakcine koje su registrovane kod Evropske agencije za lekove dok zemlje članice mogu na nacionalnom nivou da razmotre kako će pristupati ostalim vakcinama. Sigurno da ćemo morati o tome da razgovaramo, želeo bih da čujem od ministra zdravlja Blatnog kako ćemo priznavati te srpske sertifikate", kazao je danas Petšiček češkom informativnom portalu Seznamzpravy.cz.

Šef češke diplomatije naglasio je da je od početka za to da se izbegnu dvostruki aršini i da vakcinacija nije politika ali da je nužno da se upotrebe registrovane vakcine.

"Srbija je u drugačijem položaju zato što nije članica EU tako da su nacionalni uredi mogli da postupaju nezavisno i iskoristili su mogućnost tržišta", rekao je Petšiček.

Češki ministar zdravlja Jan Blatni od dolaska na funkciju u jesen prišle godine vrlo odlučno odbija sve pritiske, posebno od strane predsednika Miloša Zemana da se u Češku bez provera i registracije u Evropskoj agenciji uvezu Sputnjik V i kineske vakcine.

"Dok sam ja ministar neće se vakcinisati neregistrovanim vakcinama" ponovio je nekoliko puta Blatni ali nije se izjašnjavao šta sa Česima koji bi se vakcinisali u nekoj drugoj zemlji neregistrovanom vakcinom, niti da li će se priznavati strani sertifikati sa ruskim i kineskim vakcinama.

Libor Grubhofer, virusolog i direktor Biološkog centra Akademije nauka Češke, okarakterisao je "vakcinaški turizam" poput onog kada se ; na vakcinaciju putuje u Srbiju za neodgovoran čin i kazao da smatra da sertifikati iz Srbije ne bi trebalo da važe u zemljama EU, znači ni u Češkoj.

"Ako neko iz Češke otputuje u Srbiju da se vakciniše ruskom ili kineskom vakcinom to je njegova stvar. Ali izlaže se riziku zato što te vakcine nisu prošle kroz odobravanje kod Evropske agencije za lekove i one su za nas i dalje misteriozna vakcina. To je rizik onog ko se tako vakciniše", kazao je Grubhofer za Seznamzpravy.cz U Češkoj posle lokdauna od 28. decembra i još pooštrenih mera od 1. marta polako jenjava treći talas pandemije kovid-19. Zemlja beleži manje od 10.000 novozaraženih radnim danima, dok je u martu u jednom trenutku dnevni priraštaj radnim danima bio preko 16.000, duplo veći nego sada u utorak, kada je u testovima otkriveno 8.568 noviozaraženih virusom korona.

Smanjuje se polako i broj ljudi u bolnicama, sada ih je 7.580, skoro za 2.000 manje nego sredinom marta, a broj kovid-19 pacijenata u teškom stanju na intenzivnoj nezi i respiratorima smanjio se na 1.717 dok ih je sredinom marta bilo preko 2.000.

U Češkoj od 10,7 miliona stanovnika od početka pandemije preminuo je 26.421 pacijent zaražen virusom korona, najviše za jedan mesec u novembru i sada u martu. ; Češka je posle traljavog početka, zbog svog haosa u sistemu za zakazivanje vakcinisanja, političkih direktiva kuda da idu vakcine bez obzira na objektivne potrebe i zakasnelog izbora distributera, uspela sada da osetno ubrza vakcinaciju i da joj više po četvrtina isporučenih vakcina ne leži u skladištima. Do sada je vakcinisano 1.611.000 Čeha iz odabranih rizičnih kategorija.

Premijer Andrej Babiš i ministar zdravlja Jan Blatni kazali su da veruju da će sa povećanim isporukama vakcina registrovanih u EU tokom aprila i maja Češka uspeti do kraja avgusta da vakciniše sve Čehe koji to budu želeli.

Bonus video:

02:33

Nastavak imunizacije u Zaječaru i okolini: Vakcinu primilo 17.000 ljudi

(Espreso / Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.