ZNATNO MANJE NEGO ŠTO JE PLANIRANO! EVROPSKA UNIJA: Do kraja marta stiže još 107 miliona vakcina u zemlje članice
Značajna ograničenja isporuka, Foto: Profimedia

korona

ZNATNO MANJE NEGO ŠTO JE PLANIRANO! EVROPSKA UNIJA: Do kraja marta stiže još 107 miliona vakcina u zemlje članice

EU je prvobitno potpisala ugovore za isporuku 120 miliona doza do kraja marta

Objavljeno:

Predstavnica EU izjavila je danas da se očekuje da će u zemlje članice Unije do kraja marta stići još 107 miliona doza vakcina, što je značajno manje nego što je inicijalno planirano.

EU je prvobitno potpisala ugovore za isporuku 120 miliona doza do kraja marta samo sa englesko-švedskim proizvođačem AstraZeneka i ugovorila isporuku jo više desetina miliona doza od kompanija Fajzer/Biontek i Moderna, prenosi Rojters.

Međutim, nakon značajnih ograničenja isporuka od strane proizvođača vakcine AstraZeneka, EU je revidirala i smanjila na 100 miliona doza svoje prvobitno zacrtane ciljeve nabavki do kraja marta.

Predstavnica EU je potvrdila da se očekuje skora isporuka 29,8 miliona doza vakcina AstraZeneke, 67,5 miliona doza Fajzer/Biontekovog preparata i skoro 10 miliona doza od Moderne, što je, kako je rekla, u skladu sa inicijalnim dogovorima.

Ona je najavila da EU očekuje značajno povećanje isporuka vakcina u drugom kvartalu ove godine, dovoljno da se vakciniše najamanje 70 odsto odrasle populacije u zemljama članicama i tako ubrza dosadašnji spor tempo masovne imunizacije.

Bonus video:

00:58

Stiže novi kontigent od 60.000 Fajzerovih i nove količine Sputnjik V vakcine

(Espreso / Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.