DA LI JE NORMALNO U 21. VEKU? ZAHARIJEVA: Makedonskom predstavniku na Evroviziji prete zbog bugarskog državljanstva
Ekaterina Zaharijeva, Foto: Printscreen/Youtube

besna

DA LI JE NORMALNO U 21. VEKU? ZAHARIJEVA: Makedonskom predstavniku na Evroviziji prete zbog bugarskog državljanstva

Kako su preneli makedonski mediji, ona je ocenila da nedavni postupci vlade u Skoplju ne daju mnogo razloga za optimizam

Objavljeno:

Ministarka spoljnih poslova Bugarske Ekaterina Zaharijeva izjavila je da je predstavnik Severne Makedonije na Pesmi Evrovizije Vasil Garvanijev dobio više od 400 pretnji po život zato što je rekao da ima i bugarsko državljanstvo.

"Da li je normalno da u 21. veku ne možete da kažete da ste državljanin dve zemlje? Ili da razgovaramo o tome da bude odstranjen zbog toga?", zapitala je Zaharijeva u intervjuu za bugarski medij "24 časa".

Kako su preneli makedonski mediji, ona je ocenila da nedavni postupci vlade u Skoplju ne daju mnogo razloga za optimizam (za poboljšanje odnosa), navodeći kao primere sprečavanje unošenja bugarskih knjiga u Severnu Makedoniju i analizu ljubljanskog Ifimesa о izborima u Bugarskoj.

"Još nemamo objašnjenje Skoplja zašto naše ministarstvo spoljnih poslova treba da traži dozvolu za uvoz bugarskih knjiga. Oni žele da budu članica EU, ali ne žele donaciju knjiga iz zemlje članice. Da ne spominjem kampanju kleveta protiv nas od nevladine organizacije iz Slovenije, koja je tesno povezana sa Vladom Severne Makedonije", rekla je Zaharijeva.

Carina Severne Makedonije prošle sedmice nije dozvolila uvoz 920 knjiga za Bugarski kulturno-informativni centar u Skoplju, uz objašnjenje da nisu imale sve potrebne dozvole.

Ljubljanski institut Ifimes, koji je prethodnih godina bio angažovan kao savetnik vlade Zorana Zaeva, objavio je analizu pod naslovom "Izbori u Bugarskoj 2021. Bugarki desant na Severnu Makedoniju", u kojem se ocenjuje da Bugarska u Severnu Makdoniju izvozi nagomilane unutrašnje probleme, a da su identitetska pitanja samo izgovor.

Vlada u Skoplju, nakon što je zbog tog izveštaja vršilac dužnosti makedonskog ambasadora bio pozvan u Ministarstvo spoljnih poslova Bugarske, odbacila je bilo kakvu povezanost sa Ifimesom, navodeći da je ugovor sa tim institutom završen 2019. godine.

Bonus video:

04:47

CENJENI NOVINAR BBC ANALIZIRA NOVO STANJE U SAD: Svi se raduju zbog dolaska Bajdena, osim Rusije (KURIR TELEVIZIJA)

(Espreso / Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.