OPTUŽBE MOSKVE: Kijev odgovoran za eskalaciju rata u Ukrajini, SKROMAN NAPREDAK IZBRISAN!
Mirovni proces u zastoju, Foto: EPA/ AZERBAIJAN ARMENIA NAGORNO KARABAKH CONFLICT

teške reči

OPTUŽBE MOSKVE: Kijev odgovoran za eskalaciju rata u Ukrajini, SKROMAN NAPREDAK IZBRISAN!

Peskov je rekao da je nemoguće napredovati u sprovodjenju mirovnih sporazuma iz Minska

Objavljeno:

Moskva je ocenila danas da je mirovni proces u Ukrajini u zastoju i da je Kijev odgovoran za "eskalaciju tenzija" između ukrajinskih snaga i proruskih separatista na istoku zemlje. Upitan o stanju mirovnih pregovora u takozvanom Normandijskom formatu, koji okupljaju Ukrajinu, Rusiju, Francusku i Nemačku, portparol Kremlja Dmitrij Peskov ocenio je da "se stvari loše odvijaju" u razgovoru za dnevnik Argumenti i fakti.

Peskov je rekao da je nemoguće napredovati u sprovođenju mirovnih sporazuma iz Minska, potpisanih 2015. i sporazuma zaključenih u Parizu krajem 2019. godine koji su doveli do značajnog smanjenja nasilja ali nisu omogućili političko rešenje.

Peskov je nagovestio da je za to kriv ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski koga je optužio da potpuno odbacuje svaku pomisao na dijalog sa separatistima.

"Kako rešiti sukob ako jedna strana neće da komunicira sa drugom", pitao se Peskov.

"Sada vidimo eskalaciju tenzija na kontakt liniji. I zapravo skroman napredak koji je ranije postignut je izbrisan", rekao je on i dodao da tenzije rastu i da niko ne vidi razlog za okupljanje na najvišem nivou.

Primirje se držalo tokom cele druge polovine 2020. godine ali od januara ove godine pojačali su se oružani sukobi, u kojima je poginulo 19 ukrajinskih vojnika, uključujući četvoro u petak.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je početkom marta pozvao na održavanje samita da bi se smirilo novo nasilje na istoku Ukrajine, ali Moskva je ocenila da je takav samit preuranjen, prenosi agencija Frans pres.

Bonus video:

03:03

Izložba Aprilski rat i prvi dani NDH

(Espreso / Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.