SVEDOK NA SUĐENJU OTKRIO STRAVIČNE POSLEDNJE TRENUTKE ŽIVOTA FLOJDA: "Polako se gasio kao riba u vreći"
Džordž Flojd, Foto: Profimedia

užas

SVEDOK NA SUĐENJU OTKRIO STRAVIČNE POSLEDNJE TRENUTKE ŽIVOTA FLOJDA: "Polako se gasio kao riba u vreći"

Ukoliko bude osuđen, Šovin će se suočiti sa dugogodišnjom zatvorskom kaznom

Objavljeno:

Suđenje bivšem policajcu Dereku Šovinu, optuženom za ubistvo Afroamerikanca Džordža Flojda, počelo je u ponedeljak u američkom gradu Mineapolisa, a svedok je otkrio poslednje užasne trenutke života Afroamerikanca.

Svedok Donald Vilijams III rekao je da se Flojd "polako gasio" tokom devet minuta koliko mu je Šovin klečao na vratu.

Vilijams je ispričao kako je hteo da uđe u prodavnicu, kada je svedočio hapšenju Džoržda Flojda 25. maja 2020.

Umesto toga, kako je rekao, započeo je razgovor sa policajcima koji su ga hapsili i molio ih je da Flojdu provere puls, prenosi BBC.

Sudu je rekao kako je mogao da vidi kako "život Džordža Flojda izmiče".

- Polako se gasio kao riba u vreći. Oči su mu se polako okrenule na potiljak, sve dok u telu više nije imao života - rekao je svedok.

Tokom suđenja tužilaštvo je pokazalo poroti snimak na kojem se vidi kako Šovin pritiska kolenom vrat Flojda nekoliko minuta, dok posmatrači viču na njega tražeći da prestane, a Flojd govori da ne može da diše.

U uvodnoj reči, tužilac Džeri Blekvel zatražio je od porote da zapamti broj od 9 minuta i 29 sekundi, koliko je Šovin, inače belac, kolenom pritiskao vrat Flojdu, dok je on ležao na zemlji.

Derek Šovin
foto: Printscreen

Blekvel je naglasio da Šovin nije popustio ni nakon što je "lisicama vezani Flojd, 27 puta rekao da ne može da diše, posle čega se više nije pokretao".

Blekvel je rekao da je Šovin kolenom pritiskao vrat Flojda "dok život nije istisnut iz njega".

Zastupnik optuženog Erik Nelson je tvrdio da je Šovin uradio upravo ono za šta je bio obučen tokom 19 godina duga karijere.

Nelson je rekao da se Flojd opirao hapšenju i da je Šovin stigao na lice mnesta kako bi pomogao policajcima koji su pokušavali da ubace Flojda u vozilo, dok je broj okupljenih posmatrača postajao sve veći i sve više neprijateljski nastrojen.

Nelson je osporio i tvrdnje da je Šovin kriv za smrt Flojda, navodi Glas Amerike.

- Flojdovu smrt uzrokovali su supstance u organizmu u kombinaciji sa srčanim oboljenjem, visokim krvnim pritiskom i adrenalinom. Dokazni materijal mnogo je veći od pomenutih 9 minuta i 29 sekundi - naveo je Nelson.

Ben Kramp, pravni zastupnik porodice Flojd, izjavio je pred sudnicom uoči početka suđenja, da će ovaj proces pokazati da li je, kako se izrazio, Amerika dostojna Deklaracije nezavisnosti.

Derek Šovin
foto: Printscreen

Optuženi Šovin ranije se izjasnio da nije kriv za ubistvo Džordža Flojda, koji je u trenutku privodenja bio nenaoružan.

Ukoliko bude osuđen, Šovin će se suočiti sa dugogodišnjom zatvorskom kaznom.

Očekuje se da će ključna pitanja na suđenju biti to da li je Šovin prouzrokovao Floidovu smrt i da li je bivši policajac tokom privođenja postupao razumno.

Sudenje Šovinu trebalo bi da traje oko četiri sedmice u zgradi suda koja je, zbog potrebe pojačane bezbednosti, opasana betonskim ogradama i bodljikavom žicom.

Bonus video:

00:11

NASTAVLJA SE SUĐENJE MILANU KALINIĆU: Glumac se tereti za nasilničko ponašanje, danas treba da budu saslušani svedoci (KURIR TV)

(Espreso / Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.