DUPLI MUTANT! POJAVIO SE NOVI SOJ KORONE: Istražuje se zaraznost i efikasnost vakcina kod ove varijante!
Nova varijanta korona virusa, Foto: EPA / JALAL MORCHIDI

DOKLE VIŠE?

DUPLI MUTANT! POJAVIO SE NOVI SOJ KORONE: Istražuje se zaraznost i efikasnost vakcina kod ove varijante!

Virusolog Šahid Džamel objasnio je da "dvostruka mutacija u ključnim oblastima proteina spajk virusa može povećati ove rizike i omogućiti virusu da pobegne iz imunološkog sistema

Objavljeno: 11:36h

Naučnici u Indiji, iz uzoraka prikupljenih u toj zemlji, otkrili su novu varijantu korona virusa koja je nazvana "dupli mutant".

Zvaničnici, kako piše britanski Bi Bi Si, proveravaju da li je varijanta, gde se dve mutacije udružuju u isti virus, možda zaraznija od ostalih i da li je kod ove varijante eventualno manja efikasnost vakcina.

Indijski SARS-CoV-2 konzorcijum za genomiku (INSACOG), koji se sastoji od 10 nacionalnih laboratorija i pod ingerencijom je indijskog ministarstva zdravlja, izvršila je genomsko sekvenciranje na najnovijim uzorcima i otkrila ovu mutaciju.

Iako su mutacije virusa česte i većina ne izaziva nikakve promene u njegovoj sposobnosti da prenose ili uzrokuje ozbiljnu infekciju, Bi Bi Si navodi da postoje mutacije, poput onih u Velikoj Britaniji ili Južnoj Africi, koje virus mogu učiniti zaraznijim, a u nekim slučajevima i smrtonosnijim.

Virusolog Šahid Džamel objasnio je da "dvostruka mutacija u ključnim oblastima proteina spajk virusa može povećati ove rizike i omogućiti virusu da pobegne iz imunološkog sistema".

Indijska vlada negirala je da je porast broja zaraženih od korona virusa u toj zemlji povezan sa mutacijama.

- Iako su u Indiji pronađene varijante koje zabrinjavaju, kao i nova varijanta dvostrukog mutanta, one nisu otkrivene u broju koji je dovoljan da uspostavi direktnu vezu ili objasni brz porast slučajeva u nekim državama - saopštilo je indijsko ministarstvo zdravlja.

Bonus video:

02:29

Espreso anketa

(Espreso/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.