UMRO BAŠKIM FINO! Ubio ga KORONAVIRUS!
Zemlja je bila na ivici potpune anarhije posle pada široko rasprostranjenih piramidalnih prevara, Foto: Printscreen

koronavirus

UMRO BAŠKIM FINO! Ubio ga KORONAVIRUS!

Vlada je danas proglasila dan žalosti

Objavljeno: 22:51h

Albanski ekonomista i nekadašnji premijer Baškim Fino umro je u 59 godini, čovek koji je izvukao zemlju iz potpunog haosa i krize izavane padom piramidalnih prevara pre 24 godine, dok su besni gradjani pljačkali vojne objekte širom zemlje.

Porodica bivšeg premijera i njegova vladajuća Socijalistička partija saopštili su da je Fino umro danas u bolnici, gde bio na lečenju od korona virusa.

Vlada je danas proglasila dan žalosti.

Fino je bio ekonomista i bivši gradonačelnik Djirokastre, grada koji se nalazi 230 kilometara južno od Tirane. Albanski predsednik imenovao ga je 1997. godine da vodi vladu nacionalnog jedinstva.

Baškim Fino
foto: Printscreen

Zemlja je bila na ivici potpune anarhije posle pada široko rasprostranjenih piramidalnih prevara, u kojima je veliki broj Albanaca izgubilo životnu uštedjevinu.

Fino je na čelu vlade nacionalnog jedinstva bio pet meseci dok nisu održani prevremeni izbori koji su socijaliste doveli na vlast.

On je zaslužan za vraćanje zemlje u normalno stanje posle rušenja vlasti na svim nivoima i protesta hiljada gradjana, tokom kojih su civili ulazili u vojna skladišta i pljačkali ogromne količine oružja. Oko 3.000 ljudi je poginulo tokom sukoba demonstranata i policije.

Bonus video:

05:04

BRZE VESTI 29.03.2021. 17:55

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.