PODVALA KOJA IH JE SKUPO KOŠTALA: Pokušali su da PONIZE žene, a zauzvat su poboljšali njihova PRAVA! (FOTO)
Suzana Madora Salter, Foto: Profimedia

PRVA ŽENA GRADONAČELNICA

PODVALA KOJA IH JE SKUPO KOŠTALA: Pokušali su da PONIZE žene, a zauzvat su poboljšali njihova PRAVA! (FOTO)

Salter je izabrana za gradonačelnika Argonije 4. aprila 1887. godine

Objavljeno:

Suzana Madora Salter bila je američka političarka i aktivistkinja. Služila je kao gradonačelnica Argonije u Kanzasu, postavši prva žena izabrana za gradonačelnicu i jedna od prvih žena koja je obavljala bilo koju političku funkciju u Sjedinjenim Državama.

Salter je izabrana za gradonačelnika Argonije 4. aprila 1887. godine.

Njen izbor je bio iznenađenje jer je njeno ime postavljeno na listu kandidata kao podvala grupe muškaraca protiv žena u politici u nadi da će osigurati gubitak koji će poniziti žene i obeshrabriti ih da se kandiduju.

Budući da kandidati nisu morali da budu objavljeni pre izbornog dana, Salter ni sama nije znala da je bila na glasačkom listiću pre otvaranja birališta.

Kada je, na sam dan izbora, pristala da prihvati fukciju gradonačelnika ako bude izabrana, Ženska hrišćanska unija je odustala od svog omiljenog kandidata i masovno glasala za Salterovu.

Pored toga, lokalni predsednik Republikanske stranke poslao je delegaciju u njen dom i potvrdio da će služiti, a republikanci su se složili da glasaju za nju, čime su joj pomogli da osigura izbor dvotrećinskom većinom.

1993. godine na javnom trgu Argonije postavljena je bronzana ploča u čast nje kao prve žene gradonačelnice u Sjedinjenim državama.

Suzana je umrla u Normanu u Oklahomi, dve nedelje nakon svog 101. rođendana, a sahranjena je u Argoniji, zajedno sa suprugom.

Bonus video:

02:29

Espreso anketa

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.