SZO SE OGLASILA POVODOM POREKLA KORONA VIRUSA: Nije propust laboratorije?
Konačan izveštaj, Foto: Profimedia

jasno i glasno

SZO SE OGLASILA POVODOM POREKLA KORONA VIRUSA: Nije propust laboratorije?

Agencija navodi da je danas dobila skoro konačnu verziju izveštaja SZO od diplomate sa sedištem u Ženevi

Objavljeno:

U zajedničkoj studiji Svetske zdravstvene organizacije (SZO) i Kine o poreklu kovid-19 navodi se da je prenos virusa sa slepih miševa na ljude preko druge životinje najverovatniji scenario nastanka bolesti i da je propust u laboratoriji krajnje malo verovatan uzrok, prenosi AP nacrt izveštaja u koji je imao uvid.

Agencija navodi da je danas dobila skoro konačnu verziju izveštaja SZO od diplomate sa sedištem u Ženevi koji nije želeo da bude identifikovan jer nije bio ovlašćen da daje informacije pre zvaničnog objavljivanja.

Još nije poznato da li će izveštaj možda biti menjan pre objavljivanja, ali nalazi koje on sadrži uglavnom su bili očekivani i ostavili su mnoga pitanja bez odgovora, prenosi AP.

Tim SZO je u izveštaju predložio dalja istraživanja u svim mogućim pravcima vezano za poreklo korona virusa, osim hipoteze da je on „pobegao“ iz laboratorija.

Istraživači su razmatrali četiri scenarija po redosledu verovatnoće. Zaključili su da je prenos preko druge životinje vrlo verovatan. Ocenili su da je direktno širenje sa slepih miševa na ljude verovatno, a rekli su i da je širenje prehrambenim proizvodima "hladnog lanca" moguće.

Objavljivanje izveštaja je više puta odlagano, a zvaničnik SZO je rekao krajem prošle nedelje da očekuje da će on biti spreman za puštanje u javnost u narednih nekoliko dana.

Izveštaj se uglavnom zasniva na poseti tima međunarodnih stručnjaka SZO kineskom gradu Vuhanu, u kome je kovid-19 prvi put otkriven, tokom januara i februara prošle godine, navodi agencija.

Bonus video:

01:55

ALARMANTNO: Direktorka Batuta objavila najnovije upozorenje SZO (KURIR TV)

(Espreso / Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.