TEŽAK 19 MILIJARDI DOLARA, ŽIVEO U OVOM SEOSKOM RAJU: Sve o poginulom češkom milijarderu Petru Kelneru (FOTO)
Češki milijarder, Foto: Profimedia

njegov raj

TEŽAK 19 MILIJARDI DOLARA, ŽIVEO U OVOM SEOSKOM RAJU: Sve o poginulom češkom milijarderu Petru Kelneru (FOTO)

Veliki je poštovalac kvalitetnih fotografija, a posebno je vezan za rad čuvenog fotografa Jozefa Sudeka i najveći posedovalac njegovih radova.

Objavljeno: 09:00h

Petr Kelner, najbogatiji Čeh i vlasnik Telenora u Srbiji, poginuo je u nesreći na Aljasci, kada se srušio helikopter, a zajedno sa njim nastradalo je još nekoliko ljudi.

Bogatstvo ovog čoveka procenjeno je na 19 milijardi dolara, a njegov put ka tolikom novcu započet je u jednoj firmi koja se bavi proizvodnjom kopir aparata. Krajem 20og veka osnovao je svoj investicioni fond, PPF koji je počeo da se razvija velikom brzinom.

Ovaj gospodin se svake godine nalazio na Forbsovoj listi najbogatijih, a njegovo bogatstvo je raslo iz godine u godinu.

Iako je rođen u malom mestu, Češka Lipa 1964. godine, odlučio je da svoju rezidenciju izgradi u selu Podkozi, u blizini Praga. Tu je napravio pravi raj na zemlji.

1 / 6 Foto: Profimedia

Veliki je poštovalac kvalitetnih fotografija, a posebno je vezan za rad čuvenog fotografa Jozefa Sudeka i najveći posedovalac njegovih radova.

Petoro je mrtvih, a jedan preživeli sa ozbiljnim povredama nakon što se u subotu srušio helikopter u blizini lednika Knik na Aljasci. Jedan od poginulih putnika je i češki milijarder Petr Kelner.

Portparolka planinarskog doma Tordrillo, skijališta severozapadno od Anchorage-a, rekla je u nedelju da je helikopter bio na "helikopterskom izletu" i da je imao dva ski vodiča, tri gosta i pilota.

Tim iz Centra za koordinaciju spašavanja na Aljasci upućen je na mesto pada nešto posle 22 časa, u subotu, napisali su vojnici, nakon što su dobili izveštaj o dospelom helikopteru i mestu mogućeg otpada.

Preminuli su identifikovani u nedelju uveče kao 52-godišnji stanovnik Kolorada Gregori Harms, 56-godišnji stanovnik Češke Petr Kellner, 50-godišnji stanovnik Češke Benjamin Larochaik, 38-godišnji stanovnik Girdvooda Sean McManami i pilot, 33-godišnji stanovnik Anchoragea Zachari Russell.

Vest o smrti Petra Kelnera je saopštila i njegova finansijska grupacija "PPF", kompanija koja je kupila "Telenor" u Srbiji.

Američka Savezna uprava za vazduhoplovstvo objavila je da za sada nisu poznate okolnosti zbog kojih se helikopter srušio u subotu u 18.35 časova po lokalnom vremenu.

Kelnerov investicioni fond je 2018. godine postao vlasnik "Telenorovih" telekomunikacionih kompanija u regionu centralne i istočne Evrope.

U telekomunikacioni biznis "PPF" je ušao 2013. godine, kupovinom češkog i slovačkog "Telekoma 02" od španske "Telefonike", koja je na ta tržišta ušla 2005, odnosno 2006. godine.

PPF grupa je u Srbiji vlasnik telekomunikacione kompanije "Telenor" i Mobi banke.

Nacionalni odbor za bezbednost saobraćaja trenutno istražuje uzrok pada.

Spasilački tim stigao je da pronađe pet mrtvih putnika u helikopteru i jednog preživelog koji je prevezen na medicinsku negu. „Preživeli je i dalje u ozbiljnom, ali stabilnom stanju i pruža mu se medicinska nega u bolnici u sidrištu“, kažu državni vojnici.

Do nedelje uveče, pet tela sa mesta nesreće je pronađeno i obavešteni su najbliži rođaci pokojnika.

Mesto pada nalazi se 21 milju jugoistočno od Palmera, rekao je Clint Johnson, šef kancelarije NTSB.

„Nalazi se u oblasti vrlo strmog terena, snegom prekrivenog terena, tačno oko 5000 do 6000 stopa ... na severnoj strani reke Knik“, rekao je.

„Sada smo u režimo oporavka“, rekao je. Rekao je da je cilj da se oporavak obavi brzo, pre dolaska predviđene snežne oluje.

Vojnici države Aljaska, Nacionalna garda Aljaske i Gorska spasilačka grupa Aljaske pokušali su u nedelju napore na oporavku na mestu pada, napisali su vojnici.

Tordrillo Mountain Lodge unajmio je helikopter od kompanije Soloi Helicopters, kompanije za čarter sa sedištem u Vasilli, prema izjavi portparolke lože. Koliba se naplaćuje kao luksuzno odmaralište za više sportova i nudi vođene pakete za heli skijanje tokom zime koji počinju sa 15.000 američkih dolara po osobi.

„Ova vest je poražavajuća za naše osoblje, zajednicu u kojoj poslujemo i porodice preminulih. U 17 godina poslovanja ovo je prvi put da se moramo suočiti sa događajem ove mere “, stoji u izjavi lože.

U nedelju uveče ukinuto je ograničenje leta koje je postavljeno na području glečera Knik za misiju oporavka tokom dana.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.