EPIDEMIJA U ZEMLJAMA EVROPE: Nemačka najavljuje POPUŠTANJE MERA, Slovenija pred ZAKLJUČAVANJEM
Korona virus u Evropi, Foto: Profimedia

korona u nemačkoj

EPIDEMIJA U ZEMLJAMA EVROPE: Nemačka najavljuje POPUŠTANJE MERA, Slovenija pred ZAKLJUČAVANJEM

Očekuje se da će na hiljade Nemaca otputovati na Majorku tokom uskršnjih praznika nakon što je Berlin uklonio taj region sa liste rizičnih od korona virusa

Objavljeno:

Letnji odmori i posete restoranima biće mogući od kraja juna, podržani masovnom vakcinacijom protiv korona virusa, izjavio je za nemacki "Bild" zamenik nemačkog ministra ekonomije Tomas Barajs.

Barajs, koji je ujedno i savezni komesar za turizam, rekao je za nemački list da bi Nemačka trebalo da dobije 77 miliona doza vakcina do kraja juna, što je dovoljno za vakcinaciju svake odrasle osobe u zemlji najmanje jedanput.

- Ovo će odmor i posete restoranima učiniti bezbednim i izvodljivim za sve - istakao je Barajs.

Očekuje se da će na hiljade Nemaca otputovati na Majorku tokom uskršnjih praznika nakon što je Berlin uklonio taj region sa liste rizičnih od korona virusa.

Slovenija sutra pojačava restrikcije na granicama

Slovenija će sutra pojačati ograničenja na svojim granicama pre uvođenja jedanaestodnevnog potpunog zaključavanja tokom Uskrsa, odlučila je Vlada.

Putovanje u zemlje sa crvene liste, na kojoj su svi susedi Slovenije, biće zabranjeno, osim prekograničnih putnika, tranzita, robe i nekih drugih izuzeća, rekao je novinarima ministar unutrašnjih poslova Aleš Hojs, prenela je STA.

Osim svakodnevnih prekograničnih putnika, koji već moraju da se testiraju na svakih sedam dana brzim testom na antigen, svi putnici će morati da pokažu PCR test urađen u zemlji EU ili šengenskoj zoni kako bi izbegli obavezni karantin.

U prelaznom periodu do zatvaranja škola 1. aprila, prekogranični učenici će takođe biti izuzeti.

Hojs je rekao da je glavni razlog zašto su mere na granici morale biti pojačane to da bi se sprečio očekivani nagli porast putovanja tokom Uskrsa, kada mnogi iz bivše Jugoslavije koji ovde rade posećuju svoje porodice.

Slovenačka vlada je danas podržala predlog savetodavnog tima za kovid-19 da se od 1. aprila uvede jedanaestodnevno potpuno zatvaranje u pokušaju da se pomogne bolnicama da se izbore sa očekivanim prilivom pacijenata sa kovid-19 nakon povećanja stope zaražavanja.

"Suspenzija javnog života biće kratka. Mapa puta za ublažavanje ograničenja ponovo će početi da se primenjuje 12. aprila", rekao je premijer Janez Janša, prenela je STA.

On je rekao da će uspeh mera zavisiti od njihovog doslednog sprovođenja i da u tom slučaju neće biti potrebne dodatne mere.

Neesencijalne prodavnice i službe biće zatvorene, a učenici će učiti na daljinu.

U vrtićima i u osnovnim školama u prva tri razreda za decu čiji se roditelji bave esencijalnim zanimanjima biće obezbeđena briga.

Tokom zaključavanja, javni prevoz će raditi po redu vožnje za nedelju i praznike, a većina zaposlenih će raditi od kuće ili uzeti slobodne dane.

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.