VELIKA ZABRINUTOST ZA ZDRAVSTVENO STANJE BAJDENA: Mnogi pominju DEMENCIJU posle sinoćnjeg DEBAKLA (VIDEO)
Džo Bajden, Foto: Prinetcreen/twitter

neverovatno

VELIKA ZABRINUTOST ZA ZDRAVSTVENO STANJE BAJDENA: Mnogi pominju DEMENCIJU posle sinoćnjeg DEBAKLA (VIDEO)

„Mislite li da on zna? pitao je bivši guverner Viskonsina Skot Voker na Tviteru. "On je ili ciničan ili nesposoban.

Objavljeno: 17:00h

Predsednik Džo Bajden je imao nekoliko ključnih stvari da kaže o reformi senatskog filibastera (pravo na neograničeno dugu raspravu, kojim se često blokira donošenje zakona), ali njegovo često teško razumljivo obraćanje ostavio je njegove planove samo delimično otkrivenim.

Govoreći u četvrtak na svojoj prvoj formalnoj konferenciji za štampu od stupanja na dužnost - za koju je trebalo gotovo dvostruko više vremena od bilo kog predsednika u poslednjih 100 godina da pozove novinare da postavljaju pitanja - 78-godišnji Bajden se ponekad borio da izrazi svoje misli, posebno o filibasteru. U pitanju je bilo dugogodišnje pravilo Senata koje vladajućoj stranci otežava forsiranje svojih predloga zakona, koje su demokrate želele da eliminišu sada kada kontrolišu Belu kuću i obe komore Kongresa.

Upitan o tom pitanju, Bajden je započeo: „Verujem da bismo se trebali vratiti onome što je postojalo kad sam došao u Senat pre 120 godina“ - izjavu koju su njegove pristalice branile kao "šalu". Zatim je primetio da je za 54 godine, do 1971. godine, bilo samo 58 predloga za filibuster, ali pet puta više nego 2020. Možda je zaboravio da su svi prošlogodišnji zahtevi dolazili od njegove stranke, koja je tada bila manjina u Senatu.

„Mislite li da on zna? pitao je bivši guverner Viskonsina Skot Voker na Tviteru. "On je ili ciničan ili nesposoban."

Bajden je rekao da podržava reforme, poput zahteva od opozicionih senatora da u stvari održavaju maratonske filibasterske govore kako bi blokirali zakon, i govorio o svojoj želji i sposobnosti da "uradi stvari" u Senatu. Ali tada se činilo da su se stvari otrgle kontroli.

"Najbolji način da se nešto uradi, ako vam se drži blizu i drago što volite, uh, hm ... u svakom slučaju", rekao je Bajden. "Ja, učinićemo puno toga. A ako bude trebalo, ako bude potpuna blokada i haos kao posledica filibastera, onda ćemo morati da pređemo dalje od onoga o čemu pričam."

Nakon što se složio sa prethodnom izjavom bivšeg predsednika Baraka Obame da je filibaster „relikt ere Dima Kroua“, što znači da je rasistički, Bajden je bio pritisnut da odgovori na pitanje zašto ga zato ne bi ukinuo. Nakon duge pauze, Bajden je rekao, "Uspešna izborna politika je umetnost mogućeg. Hajde da shvatimo kako to možemo da uradimo i krenemo u smeru da prvobitno promenimo zloupotrebu čak i pravila filibastera. Zloupotrebljeno je iz vremena kada je nastalo ekstremno u poslednjih 20 godina. Prvo da se pozabavimo zlostavljanjem “.

Očigledno zbunjen Bajdenovim komentarima, novinar je pitao da li to znači da se približavao uklanjanju filibastera. „Odgovorio sam na vaše pitanje“, odgovorio je.

Anketa Rasmussen Reports-a ranije ovog meseca pokazala je da 50% Amerikanaca nije uvereno da je Bajden fizički i mentalno sposoban da bude predsednik, a 52% je zabrinulo što nije održao konferenciju za štampu. Trebalo je do 65. dana njegove administracije da održi takav događaj.

Konzervativci nisu štedeli svoje reči kao reakciju na Bajdenov mentalni kiks. „Predsednik Sjedinjenih Država ima demenciju“, rekla je autorka i osnivačica Blekita Candace Ovens. Jedan od njenih sledbenika objavio je snimak Bajdenovih komentara, rekavši: "Ako ovo nije demencija, ne znam šta je."

Neki republikanci su se sporili sa suštinom Bajdenovih komentara - do te mere da su mogli da razumeju šta on govori.

(Espreso/Rt.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.