OPOZICIJA OPET UDARA PO LUKAŠENKU: Rizik od represije je veliki
Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko, Foto: Profimedia

ŠTA SE TO TAČNO DEŠAVA U BELORUSIJI?

OPOZICIJA OPET UDARA PO LUKAŠENKU: Rizik od represije je veliki

Širom zemlje, mnogi Belorusi su okačili ili crveno-bele zastave opozicije ili su tako obojili zidove zgrada

Objavljeno:

Pristalice opozicije u Belorusiji danas su oprezno pokušale da udahnu novi život velikom protestnom pokretu 2020. godine, oslabljenom represijom režima predsednika Aleksandra Lukašenka.

Predsednik te bivše sovjetske republike, na vlasti od 1994. godine, suočio se sa protestima istorijskih razmera prošle godine posle predsedničkih izbora na kojim je pobedio. Tu pobedu osporava opozicija.

Protest, koji je okupio do 100.000 mirnih demonstranata nekoliko nedelja zaredom na svom vrhuncu, medjutim, postepeno je ugušen masovnim hapšenjima, nasiljem u kojem su poginule četiri osobe i teškim zatvorskim kaznama.

Opozicija je uprkos tome pozvala na obeležavanje 25. marta, "Dana slobode", pozivajući se na proglašenje nezavisne beloruske države 1918. godine, koju su nekoliko meseci kasnije srušili boljševici.

Populara medijska kuća Neksta (Nexta), koja koordinira proteste, pozvala je na marševe u dvorištima zgrada "sledeći najsigurnije rute". Takodje je savetovala manje oblike protesta - vatromet i oglašavanje sirena automobila u 18.30.

Širom zemlje, mnogi Belorusi su okačili ili crveno-bele zastave opozicije ili su tako obojili zidove zgrada.

Ali rizik od represije ostaje veliki - u Minsku i drugim gradovima, vlasti su upozorile da će okupljanja biti zabranjena i da će demonstranti zbog toga biti uhapšeni.

Specijalizovana nevladina organizacija Vjasna prenela je tokom dana da je uhapšeno oko 20 osoba.

Uprkos evropskim i američkim sankcijama protiv Minska, Lukašenko, koji ima podršku Moskve, nije dao znak otvorenosti, samo je neodredjeno pomenuo ustavne reforme.

Bonus video:

01:55

usvajanje dece lgbt

(Espreso/Beta-AFP)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.