VELIKA UZBUNA U PEKINGU: Američki špijunski avion ušao u kineski vazdužni prostor, bliže nego ikada pre! (FOTO)
Udaljenost od 25,33 nautičke milje, Foto: Printscreen youtube, RT na russkom

novi rekord

VELIKA UZBUNA U PEKINGU: Američki špijunski avion ušao u kineski vazdužni prostor, bliže nego ikada pre! (FOTO)

Otkriveno i šta je radio tako blizu kineskog vazdušnog prostora

Objavljeno:

Američki špijunski avion postavio je novi rekord preleta najbliže kineskom vazdušnom prostoru, ikada. Barem prema javnim podacima, udaljenost od 25,33 nautičke milje je najbliža zabeleženom.

Avion RC-135U, serijskog broja 64-14849, bio je vidljiv na mrežnim web lokacijama za praćenje leta pod kodom transpondera AE01D5, a njemu su prethodili američki mornarički avion P-8A "Posejdon", kao i pomorski patrolni avion EP-3E "Aries II" koji su prikupljali obaveštajne podatke. Avion je leteo iznad Južnog kineskog mora, tokom 22. marta, primetila je Inicijativa za ispitivanje SCS.

Letelice RC-135U, kojih vazduhoplovstvo ima samo dve, posebno je konfigurisan za prikupljanje elektronskih i signalnih obaveštajnih podataka, sa posebnim fokusom na prikupljanju podataka u vezi sa radarima protivnika i mrežnim čvorovima PVO.

Ova vrsta letelice prikuplja informacije o elektronskim potpisima kako bi pomogla komandi da izgrade takozvani "elektronski borbeni poredak" koji detaljno navodi raspored protivničke protivvazdušne odbrane. To uključuje otkrivanje i klasifikaciju emitera pretnji i određivanje njihovih lokacija, između ostalih mogućnosti elektronskog prikupljanja obaveštajnih podataka.

SCSPI je ranije objavio izveštaj o američkim vojnim operacijama u Južnom kineskom moru 2020. godine.

Iako je COVID-19 napravio haos širom sveta 2020. godine, američka vojska nastavila je da sprovodi intenzivne vojne aktivnosti u Južnokineskom moru, sa svojim strateškim oružanim platformama, obično udarnim grupama nosača, strateškim bombarderima i nuklearnim podmornicama, koje često deluju u regionu, predstavljajući nastojanje za odvraćanje od Kine.

U međuvremenu, američka mornarica i vazduhoplovstvo nastavili su da izvode česte izviđačke operacije u regionu, raspoređujući u Južnokinesko more kombinaciju izviđačkih letelica, što je sve stvorilo snažan zamah za izgradnju bojnog polja i ratnu spremnost unutar američke vojske.

- Američka vojska je 2020. izvršila maksimalan pritisak u Južnokineskom moru nizom intenzivnih poteza, poput postavljanja različitih strateških oružanih platformi u regionu, često operativnih u blizini kineskih ostrva i grebena i tranzita Tajvanskog moreuza, u pokušaju da pokaže svoju vojnu moć i odvrati Kinu. Međutim, SAD postepeno gube takvu vojnu dominaciju u zapadnom Pacifiku uprkos svojoj evidentnoj vojnoj superiornosti na globalnom nivou, jer je Kina pružala mnogo veće i efikasnije protivmere. Preterane reakcije i prekomerno odvraćanje američke vojske neće doprineti miru ili stabilnosti regiona - zaključuje se u Izveštaju.

Bonus video:

14:21

VECERNJI DNEVNIK 23.03.2021.

(Espreso/ Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.