BRAT PREŽIVELOG MIGRANTA IZ NESREĆE U HRVATSKOJ: "Ja nisam hteo da ubijam, da pucam po drugima", strašna ispovest!
Nije mogao da veruje da mu je brat preživeo, Foto: Printscreen/Facebook/24sata.hr

TRBUHOM ZA KRUHOM

BRAT PREŽIVELOG MIGRANTA IZ NESREĆE U HRVATSKOJ: "Ja nisam hteo da ubijam, da pucam po drugima", strašna ispovest!

Migrant Muhamed Omar je živ, četvorica migranata izgubila život na potezu Novska - Okučani

Objavljeno:

Na auto-putu A3 kod Okučana u Hrvatskoj u ponedeljak se dogodila teška saobraćajna nesreća u kojoj su četiri osobe poginule, a nekoliko ih je povređeno.

Kako prenose hrvatski mediji, u pakračkoj bolnici s lakšim povredama leži 20-godišnji Sirijac, čija porodica živi u Nemačkoj.

Migrant Muhamed Omar je živ, ali su četvorica migranata izgubila život na potezu Novska - Okučani.

"Sigurno je živ, sto posto? Jeste li sto posto sigurni?! Hvala dragom Bogu, hvala vam, ne mogu vam dovoljno zahvaliti", rekao je novinarima Ali Omar (23) kad su mu rekli da je njegov brat Muhamed (20) živ.

"Mnogo smo se uplašili, užasno. Majka je bila van sebe, kad nemaš nikakve informacije, biti u neizvesnosti je nešto najgore. Ali, dobro je. Jako mi je žao poginulih. I ja sam prošao havariju kad sam bežao od vojske u Siriji, kad sam spasavao živu glavu i bežao prema Evropi - rekao je Ali koji je pre šest godina stigao u Nemačku.

"Živeli smo u Siriji, moj otac je bio farmer, imali smo dosta koza i ovaca. Kad je počeo sukob morali smo da bežimo jer smo Kurdi, mi nismo nigde poželjni. Sve iznad 16 godina su odvlačili u vojsku, a ja nisam hteo da ubijam, da pucam po drugima. Zato sam krenuo peške prema spasu. I mnogi su tako, prodavali su sve što su imali ili im je rodbina iz Evrope slala novac, svako se snalazio kako je mogao", kazao je Ali za 24sata.hr i dodao da je Siriju napustio kad je bio deveti razred osnovne škole.

"Prvo smo išli u Tursku i tu smo bili neko vreme pa smo onda krenuli prema Grčkoj, odande su nas vratili opet u Tursku pa smo opet ovde bili neko vreme. Celi put je trajao oko 3-4 meseca, i to sve peške i nešto autom. Nakon toga smo ponovo krenuli i uspeli da dođemo u Srbiju pa preko Mađarske i Austrije došli smo do Nemačke i tu sam tražio azil i dobio ga", kaže Ali.

"Odmah smo krenuli na kurs i brzo savladali jezik, a ubrzo nakon toga sam dobio i posao u fabrici, jako sam zadovoljan. Imam svoj stan i pokušavam da spojim porodicu, ali to je birokratski jako teško jer nemamo papire. Kao Kurdi smo u jako nepovoljnom položaju. Da bismo izbegli rat i mobilizaciju morali smo da ostavimo sve dokumente kako se ne bi znalo da smo Sirijci jer bi nas odmah odveli u rat. A to ne želimo, tamo se više ne zna ko ratuje protiv koga, ima previše frakcija", pojašnjava Ali.

Tehnička intervencija 39/2021 A 3 150 km ?? brz oporavak svima.

Posted by Jvp Novska on Недеља, 21. март 2021.

"Uz to, treba imati bankovni račun onog koji dolazi u Nemačku, a mi nismo mogli da dobijemo dokumentaciju iz Sirije. Moja porodica je trenutno u izbeglištvu u Iraku. Moj otac je prodao sve što je imao kako bi bratu i meni osigurao put za Nemačku, a i ja sam pre tri godine bio kod njih u Iraku pa sam im odneo nešto novca. Ja sam svoj status sredio i kod mene je sve čisto. Hteo sam brata što pre da dovedem ovde, spasim ga. Imali smo lep život, bilo nam je baš dobro", govori Ali koji je u Nemačku stigao s nekim svojim rođacima, a još mnogi žele da dođu.

"Tamo nema posla, pogotovo za nas Kurde, strah nas je da ćemo završiti u vojsci i izgubiti glavu. Svesni smo da smo radili ilegalne stvari, ali sila zakon menja. Život je iznad zakona", kaže Ali, koji na pitanje da li bi se vratio u svoj rodni kraj nema konkretan odgovor.

"Kad se setim detinjstva pre rata, nije nam ništa falilo, ali sve nakon toga, sve nakon sukoba izaziva nelagodu i trenutno ne razmišljam o vraćanju, želim da osiguram porodicu i pružim im sigurnost. To mi je sada jedini cilj", zaključuje Ali.

Bonus video:

01:18

Da li nas vakcina štiti samo od razvoja bolesti?

(Espreso/ 24sata.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.