MERKEL PRELOMILA: Nemci zatvoreni najmanje do kraja APRILA, za USKRS još strožije MERE!
Angela Merkel, Foto: Profimedia

PALA ODLUKA

MERKEL PRELOMILA: Nemci zatvoreni najmanje do kraja APRILA, za USKRS još strožije MERE!

Sledeći sastanak savezne kancelarke i premijera pokrajina održaće se u ponedeljak 12. aprila

Objavljeno: 11:16h

Karantin u Nemačkoj se produžava do 18. aprila, a tokom Uskrsa, od 1. do 5. aprila, će biti još strožiji, odlučeno je na sastanku kancelarke Angele Merkel i pokrajinskih premijera. Nema garancije da će mere posle Uskrsa biti ublažene.

“Imamo novu pandemiju“, rekla je Angela Merkel na konferenciji za novinare, nešto posle tri sata ujutro, nakon završetka samita sa pokrajinskim premijerima koji je trajao 12 sati.

“Prevladale su mutacije, mnogo su smrtonosnije i mnogo zaraznije. Pojeden je prethodni uspeh“, plastično je objasnila kancelarka.

“Sada se mora izbegavati veliki broj infekcija, jer postoji verovatnoća da će se stvoriti nove mutacije. Duže je i teže nego što smo mislili“, rekla je Merkel.

Pregovori oko koronavirusa bili teški i dugi kao nikada do sada. Kancelarka je posle tri sata virtuelnog sastanka htela da ga prekine, jer su neki premijeri saveznih pokrajina navodno hteli isuviše blage mere, ali je samo napravila pauzu i to vreme je iskorišćeno za razgovore u manjim grupama.

Odlučeno je da se karantin u Nemačkoj produžava do 18. aprila, a tokom Uskrsa, od 1. do 5. aprila, će biti još strožiji.

“Od 1. do 5. aprila u Nemačkoj važi strogo ograničenje kontakta i zabrana okupljanja na javnim mestima. Veliki četvrtak i uskršnja subota definisani su kao “dani odmora“. Ostaju otvorene benzinske pumpe i neka određena preduzeća mogu da rade”, rekla je kancelarka.

Privatni susreti su dozvoljeni, sa najviše pet osoba iz dva domaćinstva. Deca do 14 godina se ne računaju, a parovi (dakle i nevenčani) se računaju kao jedno domaćinstvo.

Što se tiče prodavnica, važiće slična pravila kao nedeljom i praznikom. U četvrtak, 1. aprila, sve će biti zatvoreno.

Kada se radi o verskim obredima, dogovoreno je da se Savezna vlada i pokrajinske vlade verskim zajednicama obrate s molbom da se uskršnje mise i drugi verski događaji ne održavaju u bogomoljama.

“Hrišćani da slave Uskrs putem videa, Jevreji da ne slave Pashu u sinagogama, muslimani da ne idu u džamiju na molitve u petak“, saopšteno je.

Nema garancije da će posle Uskrsa, dakle od utorka 6. aprila, taj strogi karantin biti ukinut.

Dogovoreno je da se strogo primenjuje “kočnica u slučaju opasnosti“ , što znači da u okruzima u kojima je broj zaraženih veći od 100 ponovo važe pravila koja su bila na snazi do 7. marta. To između ostalog podrazumeva ograničenja izlazaka i stroža ograničenja kontakata, zatvaranje eventualno na neki način otvorenih prodavnica (to ne važi za prodavnice hrane). Frizeri mogu da rade u svojim salonima.

Turisti koji se vraćaju iz zemalja s malom incidencijom moraju da se testiraju pre povratnog leta za Nemačku. Pored toga, od aviokompanija se traži da ne šire vazdušni saobraćaj tokom uskršnjih praznika.

Sledeći sastanak savezne kancelarke i premijera pokrajina održaće se u ponedeljak 12. aprila.

Bonus video:

26:06

ZDRAVSTVO 21.03.2021.

(Espreso/DW)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.