NOVO MESTO POREKLA KORONA VIRUSA: Naučnici kažu da ISTRAGU treba proširiti izvan KINE!
Utvrđivanje porekla, Foto: EPA-EFE/YAHYA ARHAB, Ilustracija

COVID19

NOVO MESTO POREKLA KORONA VIRUSA: Naučnici kažu da ISTRAGU treba proširiti izvan KINE!

Naučnici su već identifikovali više od 100 oblika korona virusa povezanih sa SARS-om širom Kine

Objavljeno:

Naučnici koji pokušavaju da utvrde poreklo virusa koji izaziva Kovid-19 i tragaju za načinima kako da spreče sledeću pandemiju, kažu da ima sve više dokaza koji ukazuju da bi istragu trebalo proširiti izvan Kine na Jugoistočnu Aziju.

Virusolozi u nedavnoj misiji u Vuhanu, koje je Svetska zdravstvena organizacija (SZO) poslala da ispitaju poreklo Kovida 19, smatraju da bi u sledećoj fazi istraživanja Jugoistočna Azija trebalo da se doda u oblasti od interesa, a njihov savet je da se prate slepi miševi, poznati kao rezervoari oblika iz porodice korona virusa.

Naučnici su već identifikovali više od 100 oblika korona virusa povezanih sa SARS-om širom Kine, kaže Piter Dažak, jedan od virusologa, učesnika misije u Kini.

"Međutim, nismo obavili dovoljno istraživanja u Mjanmaru, Laosu i Vijetnamu, da bismo zaista mogli da kažemo da ih nema čak i više u tim zemljama", kaže Dažak.

Prema njegovim rečima, kada na mapi obeležite gde žive slepi miševi koji prenose ove viruse, onda počnete da primećujete da u tim zemljama na južnoj kineskoj granici ima još više vrsta slepih miševa, i verovatno više vrsta virusa.

"Dakle, postoji mogućnost da je virus u stvari nastao u pokrajini Junan, ali moja najbolja procena je da moramo da ispitamo Mjanmar, Laos, Vijetnam, pa čak i dalje južnije - celokupan region Jugoistočne Azije kao potencijalno žarište", rekao je on.

Početkom prošle godine naučnici iz Kine i Australije prijavili su da su otkrili viruse koji su više od 90 odsto identični SARS-CoV-2 u malajskim pangolinima koji bi mogli da budu potencijalni prenosnik, jer ih ljudi love zbog njihovih krljušti i mesa.

Nekoliko meseci kasnije, naučnici su otkrili pretke virusa SARS-CoV-2 u slepim miševima potkovičarima, koji su prikupljeni u Kambodži i zamrznuti više od deceniju ranije, a u svojim izveštajima, naveli su da otkriće "nagoveštava da virusi u srodstvu sa SARS-CoV-2 žive na mnogo većoj georgafskoj površini nego što se prethodno mislilo i da Jugoistočna Azija predstavlja ključnu oblast koju treba razmotriti.

U februaru, naučnici na Tajlandu takođe su pronašli viruse koji su veoma slični SARS-CoV-2 u koloniji slepih miševa nedaleko od Bangkoka, kao i antitela efikasna protiv samog virusa SARS-CoV-2 u prokrijumčarenom pangolinu, kojeg su zaplenile tajlandske vlasti na jugu zemlje, u blizini granice s Malezijom.

Kako bi se dodatno približili originalnom izvoru virusa SARS-CoV-2, lovci na virus traže genom koji mu je još sličniji nego 96 odsto koliko je to oblik iz Junana od prošle godine, a tim koji je pronašao rođaka SARS-CoV-2 na Tajlandu navodi da je taj region možda "verovatnije žarište takvih virusa" nego Kina.

Praćenjem traga virusa SARS-CoV-2, naučnici se nadaju da otkriju druge viruse kod životinja i put kojim bi najverovatnije mogli da izazovu narednu pandemiju, što bi im pomoglo da to spreče.

"Kada čujete glasine o terorističkom napadu, ne čekate da se napad dogodi, nego krenete u akciju da osujetite mrežu i da je uništite. To je ono što mi moramo da uradimo s pandemijama", rekao je Dažak.

Bonus video:

03:41

SKRIVENA KAMERA VEKA! Legendarni SLAVOLJUB iz Slagalice iznenadio DANIJELU PANTIĆ: Kakav je ovo SUSRET BIO!

(Espreso/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.