IRANCI PLANIRAJU NAPAD NA AMERIČKOG GENERALA? Žele da osvete smrt Sulejmanija, meta vojna baza Fort Mekner
Kasim Sulejmani, Foto: EPA

au, zahuktava se situacija

IRANCI PLANIRAJU NAPAD NA AMERIČKOG GENERALA? Žele da osvete smrt Sulejmanija, meta vojna baza Fort Mekner

Obaveštajni podaci takođe su otkrili planove Irana da ubije generala Džozefa M. Martina i da se infiltrira u vojnu bazu u Vašingtonu

Objavljeno: 16:52h

Iran preti mogućim napadima na Fort Mekner, američku vojnu bazu u Vašingtonu, kao i na zamenika načelnika generalštaba američke vojske Džozefa M. Martina, javlja AP pozivajući se na dvojicu visokih obaveštajnih zvaničnika.

Oni navode da je komunikacija koju je Nacionalna obaveštajna agencija (NSA) presrela u januaru, pokazala da iranska Revolucionarna grada razmatra izvođenje "napada u stilu onog na razarač USS Koul", što se odnosi na samoubilački napad iz oktobra 2000. kada je mali brod pristao uz razarač američke mornarice u luci Aden u Jemenu i eksplodirao, pri čemu je poginulo 17 američkih mornara.

Prema navodima izvora AP, obaveštajni podaci takođe su otkrili planove Irana da ubije generala Džozefa M. Martina i da se infiltrira u vojnu bazu u Vašingtonu. General Martin živi u bazi Fort Mekner, jednoj od najstarijih u Americi. Te pretnje su razlog iz kojeg je vojska pojačala bezbednost oko Fort Meknera.

Komunikacije koje su presreli američki obaveštajci vođene su između pripadnika elitne jedinice Kuds iranske Revolucionarne garde, a razmatrane su moguće vojne opcije iz odmazde za ubistvo bivšeg lidera Kudsa, generala Kasima Sulejmanija u Bagdadu u januaru 2020, navode dvojica zvaničnika.

(Espreso/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.