SUD U IZRAELU PRESUDIO: Nevakcinisana i netestirana osoba ne može da radi u školi!
Izrael, Foto: Print Screen Youtube

odluka

SUD U IZRAELU PRESUDIO: Nevakcinisana i netestirana osoba ne može da radi u školi!

Presuda je doneta u slučaju asistentkinje u nastavi u gradu Cur Jigal

Objavljeno:

Sud u Tel Avivu presudio je danas da škola može da spreči zaposlene koji su nevakcinisani i koji odbijaju redovno testiranje na korona virus da dolaze na posao. Kako je navedeno u toj presudi bez presedana, bezbednost dece je važnija od prava onih koji rade u školi.

Presuda je doneta u slučaju asistentkinje u nastavi u gradu Cur Jigal u centralnom Izraelu, koja se žalila protiv odluke lokalnog saveta da svi koji rade u nastavi ili moraju biti vakcinisani ili da se redovno testiraju da bi mogli dolaziti na posao.

Asistentkinja se neće vratiti na posao i neće dobijati platu, odlučio je sud, preneli su izraelski mediji.

Sudija Meirav Klajman je uporedila pravo na privatnost i personalnu autonomiju asistentkinje Sigal Avišaj sa pravom učenika, roditelja i zaposlenih da izbegnu rizik obolevanja od kovida -19.

Kako je rečeno na presudu je uticala "postojeća informacija o efikasnosti vakcine i sprečavanju infekcija i očita i neposredna šteta koja se može naneti učenicima, deci sa specijalnim potrebama koja ne mogu da se pridržavaju pravila o fizičkom rastojanju", izmedju ostalog.

Ocenjeno je da zahtev za testiranjem može biti neprijatan, ali je šteta "relativno mala", kao i kršenje privatnosti.

Advokatica koja se bavi zakonima o zapošljavanju Naama Šabtaj Bahar je pozdravila taj presedan, rekavši da svaki zaposleni ima pravo da se vakciniše ili ne, ali da takodje snosi odgovornost za tu odluku.

Početkom marta je Visoki izraelski sud zabranio Ministarstvu zdravlja da daje lokalnim vlastima informacije o onima koji se nisu vakcinisali.

Izraelski parlament Kneset je u februaru usvojio kontroverzni zakon koji daje ovlašćenje Ministarstvu zdravlja da daje takve podatke opštinama i Ministarstvu obrazovanja u periodu od tri meseca, a cilj je bio da se ohrabre nevakcinisani da se imunizuju.

Ministarstvo zdravlja Izraela je danas objavilo da je više od 4,5 miliona Izraelaca od ukupno 9,3 miliona stanovnika primilo obe doze vakcine i da ta zemlje i dalje ubedljivo vodi po broju imunizacija po glavi stanovnika.

U subotu je zabeleženo samo 285 novih slučajeva zaraze, a pozitivnost testova je 1,7 odsto, najmanja za skoro četiri meseca.

Bonus video:

01:32

SRBIJA SNAŽNO PROTIV KORONE! Šesta u EVROPI po vakcinaciji! Petar Kočović: Nadam se da ćemo biti JOŠ BOLJI! (KURIR TELEVIZIJA)

(Espreso / Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.