GADAFI JE BIO NA KORAK OD TOGA DA SEBI SPASE ŽIVOT? Diplomata je otkrio do sada NEPOZNATE DETALJE
Moamer Gadafi, Foto: AP

nepoznati detalji

GADAFI JE BIO NA KORAK OD TOGA DA SEBI SPASE ŽIVOT? Diplomata je otkrio do sada NEPOZNATE DETALJE

Novine su izvestile da su pregovori propali

Objavljeno:

Najnoviji podaci pokazuju da je Moamer Gadafi tokom ratnih dešavanja u Libiji vodio tajne pregovore koji su mu mogli spasiti život.

Britanski list "The Idenpendent" navodi da su pregovori iz 2011. godine mogli da približe svet mirnom rešavanju libijske krize, napominjući da su se dve strane u pregovorima, i vlada i opozicija, složile oko predloga kojim se predviđa da se Gadafi, koji je vladao Libijom 42 godine, odrekne vlasti i napusti politiku, pod uslovom da se institucije nastave.

Novine su izvestile da su pregovori propali, što je na kraju dovelo do Gadafijevog hvatanja i pogubljenja od strane pobunjeničkih boraca u blizini obalnog grada Sirta.

Bivši norveški ministar spoljnih poslova Jonas Store, koji je posredovao u pregovorima, optužio je Francusku i Britaniju da su se protivile pregovaračkom rešenju i rekao je da je "osećao da način razmišljanja u Londonu i Parizu nije imao prostora za stvarno razmišljanje o diplomatskoj opciji".

- Da li su Francuska i Britanija bile voljne da pogledaju nešto izvan vojnih rešenja? Žiri još uvek nije izašao - rekao je on za "The Independent."

- Da je u međunarodnoj zajednici postojala spremnost da se tim putem krene s određenim autoritetom i predanošću, verujem da bi moglo biti prostora za postizanje manje dramatičnog ishoda i izbegavanje propasti libijske države - nastavio je on.

Store, koji je sada lider opozicione Laburističke stranke u Norveškoj, u intervjuu za novine nagovestio je da je tadašnja američka državna sekretarka Hilari Klinton bila željna pregovora, ali Francuska i Britanija nisu bile zainteresovane.

- Da je postojala volja da se to učini mogla je da se stvori neka vrsta prekida vatre u vojnoj kampanji koja bi diplomatama omogućila rešavanje problema - rekao je Store.

- Ali vojna operacija je već trajala osam nedelja, dinamika na terenu se menjala i iskreno govoreći, volje za okupljanjem iza takvog procesa nije bilo - naglasio je on.

Store je dodao da su dvojica visokih norveških zvaničnika bila u predsedničkoj palati u Tripoliju sa Saif al-Islamom kada je u Njujorku izdata rezolucija Ujedinjenih nacija i da je bilo neophodno da požure i napuste Libiju preko granice sa Tunisom, jer je to bio datum prvog NATO udara na Libiju.

Bonus video:

04:49

Influenserka Bojana Mutić otkrila šta se krije iza blještavih profila i bloga


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.