IZRAEL ZVANIČNO OBAVEŠTEN O PREDSTOJEĆOJ ISTRAZI RATNIH ZLOČINA: Jevrejska država OŠTRO OSUDILA ODLUKU!
Dat im je rok od mesec dana, Foto: Print Screen Youtube

ISTRAGA

IZRAEL ZVANIČNO OBAVEŠTEN O PREDSTOJEĆOJ ISTRAZI RATNIH ZLOČINA: Jevrejska država OŠTRO OSUDILA ODLUKU!

Sud u Hagu je najavio da će istražiti moguće ratne zločine Izraelaca i Palestinaca na zahtev Palestinaca

Objavljeno:

Međunarodni krivični sud (MKS) zvanično je obavestio Izrael i Palestinsku upravu o predstojećoj istrazi mogućih ratnih zločina i dao im rok od mesec dana da traže odlaganje ako dokažu da vode sopstvene istrage.

Sud u Hagu je najavio da će istražiti moguće ratne zločine Izraelaca i Palestinaca na zahtev Palestinaca koji su se učlanili u MKS 2015. godine pošto je u Generalnoj skupštini Palestina dobila status države posmatrača, nečlanice.

Izrael, koji nije član suda, je oštro osudio istragu, optuživši MKS za pristrasnost i tvrdeći da nema ovlašćenje jer Palestinci nemaju državu.

Iako jevrejska država nije član suda njeni građani mogu biti uhapšeni u inostranstvu u slučaju da se izdaju poternice.

Kabinet tužiteljke MKS je sinoć potvrdio Asošiejted presu da su 9. marta poslata pisma svim zemljama članicama suda, te Palestinskoj upravi i Izraelu.

Izraelski i palestinski zvaničnici nisu ništa kometarisali, a izraelski TV Kanal 13 je sinoć javio da je Izrael dobio pismo od suda u kome se iznosi detaljno obim istrage ratnih zločina protiv Izraela i palestinskih ekstremističkih organizacija, te da će odgovor dati izraelski Savet za nacionalnu bezbednost.

Kako je navedeno u pismu su izložena tri glavna cilja istrage, rat 2014. godine između Izraela i Hamasa, izraelska politika naseljavanja okupiranih teritorija i niz nasilnih demonstracija duž granice pojasa Gaze i Izraela u kojima su poginule desetine Palestinaca.

Uz to će se istraživati raketiranje civilnih područja u Izraelu iz pojasa Gaze.

Izrael bi mogao da navede detalje o svojim nastojanjima da istraži potencijalne zločine i utvrdi odgovornost.

U slučaju da MKS bude zadovoljan tim procesom moglo bi se desiti da se odloži pa čak i odustane od najavljene istrage tog suda.

Izrael može potencijalno iskoristiti opciju optužbi zbog nasilja iz Gaze i da kaže da rutinski istražuje i kažnjava prestupe svojih vojnika.

Međutim, širenje jevrejskih naselja na Zapadnoj obali, okupiranoj u Šestodnevnom ratu 1967. godine, na kojoj Palestinci nameravaju da osnuju svoju državu, je zvanična državna politika koja traje decenijama i većina u međunarodnoj zajednici je smatra nelegalnom.

Palestinci su izrazili čuđenje zbog namere da MKS da istražuje raketnu vatru ekstremista i korišćenje takozvanih ljudskih štitova za čega se krivi Hamas koji vlada Gazom i druge ekstremističke organizacije.

Oni smatraju da je to samoodbrana i ne čini se da će tražiti odlaganje zbog pokretanja sopstvene istrage.

Izrael je do sada uglavnom odbijao saradnju s sudom u Hagu, a sada izgleda da će odgovoriti na pismo, jer se izraelski zvaničnici nadaju da će se time istraga odložiti dok glavnu tužiteljku Fatu Bensuda (Fatou Bensouda) u junu ne zameni Britanac Karim Kan, za koga se misli da bi mogao čak i da je odloži, navode izraelski mediji.

Bonus video:

01:41

Šta je potrebno našoj ekonomiji da u ovoj situaciji stekne antitela?

(Espreso/ Beta AP)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.