VELIKI PRODOR U BORBI ZA ZAUZIMANJE STRATEŠKI VAŽNOG GRADA: Huti preuzeli kontrolu nad BITNIM MESTOM!
Desetine mrtvih i ranjenih među borcima, Foto: Printscreen

tuga, glad i jad

VELIKI PRODOR U BORBI ZA ZAUZIMANJE STRATEŠKI VAŽNOG GRADA: Huti preuzeli kontrolu nad BITNIM MESTOM!

Zbog rata Jemen je zapao u najtežu humanitarnu krizu na svetu, prema navodima UN

Objavljeno:

Jemenski Huti pobunjenici zauzeli su planinu kod Mariba, poslednjeg uporišta vlade na severu zemlje, što predstavlja njihov veliki prodor u borbi za zauzimanje tog strateški važnog grada, javili su danas izvori vojske verne vladi.

Pobunjici su preuzeli kontrolu planine Hilan kod Mariba posle borbi u kojima je bilo desetine mrtvih i ranjenih među borcima, rekao je jedan vladin vojni zvaničnik za Frans pres.

Posle više od šest godina rata pobunjenici Huti, koje podržava Iran, su 8. februara ponovo krenuli u ofanzivu na region Mariba gde se nalaze važna naftna polja i počeli žestoke borbe sa vladinim snagama. Vladine snage podržava vojna koalicija predvodjena Saudijskom Arabijom.

Gubitak te strateške pozicije je "direktna pretnja za prve linije odbrane Mariba", rekao je još jedan zvaničnik vlade i dodao da su Huti prekinuli linije snabdevanja na nekim frontovima i da se vode borbe na zapadu grada. On je dodao da je Marib u opasnosti.

Zauzimanje tog grada bi predstavljalo težak udarac za provladine snage i za Saudijsku Arabiju koja ih podržava.

Pobunjenici su poslednjih nedelja izvršili više napada na saudijsku teritoriju tražeći od Rijada da prekine vazdušnu i pomorsku blokadu uvedenu zemlji, kao preduslov za sporazum o primirju.

Savet bezbednosti UN je juče osudio "eskalaciju" oružanih sukoba oko Mariba i upozorio da se humanitarna kriza pogoršava u zemlji razorenoj ratom.

Zbog rata Jemen je zapao u najtežu humanitarnu krizu na svetu, prema navodima UN. Međunarodne nevladine organizacije ukazuju da je u ratu stradalo desetine hiljada ljudi, da su milioni raseljeni i da je stanovništvo na ivici gladi.

Bonus video:

00:20

NADA TOPČAGIĆ ODJEKUJE NA SAN SIRU! Zagrevanje fudbalera Milana i Mančestera uz folk hit jutro je! Ibri i Matiću NIKADA LEPŠE

(Espreso/ Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.