PANDEMIJA ĆE EKONOMIJU KOŠTATI 10.000 MILIJARDI DOLARA DO KRAJA GODINE: Najviše pogođene zemlje u razvoju!
Zabeležen najveći pad aktivnosti u 2020. godini, Foto: Profimedia

VELIKI GUBITAK

PANDEMIJA ĆE EKONOMIJU KOŠTATI 10.000 MILIJARDI DOLARA DO KRAJA GODINE: Najviše pogođene zemlje u razvoju!

Kako navode, 2020. godina bila je "annus horribilis", procenjujući pad aktivnosti na 3,9 procenata

Objavljeno:

Svetska ekonomija mogla bi ove godine ojačati više nego što se očekivalo, izvestio je u četvrtak UNCTAD, procenjujući da bi pandemija koronavirusa prouzrokovala 10.000 milijardi dolara ekonomske štete.

Svetska ekonomija će ove godine rasti 4,7 odsto, predviđa UNCTAD, podižući svoju prethodnu procenu za 0,6 procentnih poena zbog očekivanog jačeg oporavka SAD-a.

Kako navode, 2020. godina bila je "annus horribilis", procenjujući pad aktivnosti na 3,9 procenata. Do sada su procenili pad na 4,3 odsto.

- Ekonomija je zabeležila najveći pad aktivnosti 2020. godine otkako se statistika agregatne ekonomske aktivnosti počela voditi u prvoj polovini četrdesetih godina prošlog veka - saopštila je Konferencija Ujedinjenih nacija o trgovini i razvoju.

Pandemija će ekonomiju koštati 10.000 milijardi dolara do kraja ove godine, otprilike dvostruko više od vrednosti japanskog BDP-a, ističu oni.

Takođe se pozivaju na procenu Međunarodne organizacije rada (ILO) da je pandemija prouzrokovala gubitak 255 miliona stalno zaposlenih.

Bogate ekonomije usvojile su ogromne fiskalne podsticaje da smanje štetu, primećuje UNCTAD, alocirajući američki plan pomoći "težak" na 1,9 triliona dolara. Ističe se i oporavak kineske ekonomije u drugoj polovini 2020. godine.

Pandemija je najviše pogodila zemlje u razvoju zbog "ograničenog fiskalnog prostora, povećanih ograničenja platnog bilansa i neadekvatne međunarodne podrške", rekao je UNCTAD.

Rezultat je pad zarada izražen kao udeo u BDP-u, čemu smo retko bili svedoci u istoriji, dodala je agencija UN.

Bonus video:

04:49

BRZE VESTI 18.03.2021. 10:55

(Espreso/ Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.