EMBAREK: Izveštaj o poreklu korona virusa će biti JEDNOGLASAN uprkos političkim PRITISCIMA!
Peter Ben Embarek, Foto: Printscreen/Youtube

STRUČNJA SZO

EMBAREK: Izveštaj o poreklu korona virusa će biti JEDNOGLASAN uprkos političkim PRITISCIMA!

"Ono što možemo da garantujemo je da će svi u timu biti jednoglasni u svojoj podršci izveštaju nakon što tekst bude završen", rekao je on

Objavljeno:

Šef tima Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Peter Ben Embarek, koji sa kineskim kolegama završava dugo očekivani izveštaj o poreklu korona virusa, priznao je da bi njegovi autori mogli da se suoče sa "pritiscima", ali i izrazio uverenje da će svi članovi tima profesionalno i jednoglasno odobriti izveštaj.

Peter Ben Embarek, stručnjak za bezbednost hrane i bolesti koje sa životinja prelaze na ljude, rekao je da se tim nada da će izveštaj, koji ima oko 280 stranica, zajedno sa grafikonima, datumima i prilozima, biti objavljen sledeće nedelje, preneo je AP.

Ben Embarek, koji je predvodio desetočlani međunarodni tim stručnjaka koji je boravio u Kini u januarau i februaru, priznao je da je bilo političkih pritisaka u vezi pandemije korona virusa a svih strana.

"Ono što možemo da garantujemo je da će svi u timu biti jednoglasni u svojoj podršci izveštaju nakon što tekst bude završen", rekao je on.

Ben Embarek je naveo da je u toku finalno sredjivanje teksta izveštaja koji su pisali svi stručnjaci i da je puno vremena potrošeno na prevodjenje sa kineskog na engleski jezik.

Kineski Global Tajms objavio je juče intervju sa Lijangom Vanijanom (Liang Wannian), šefom kineskog dela tima, koji je ukazao na političke pritiske koji su pokazali "ogromno nepoštovanje prema radu naših naučnika" Lijang je rekao da su pojedini političari i svetski mediji politizovali naučno istraživanje porekla kovida-19, bez obzira na naučne činjenice, zbog lične koristi, "proizvoljno i pogrešno tumačeći naučna saznanja i izveštaje zajedničkog tima".

On je istakao da su obe strane imale potpuno otvorenu saradnju tokom jednomesečnog istraživanja i da "rezultati zajedničke studije predstavljaju konsenzus kineskih i stranih stručnjaka".

Tim tokom istraživanja u Kinu nije otkrio slučajeve kovida-19 pre 8. decembra 2019, rekao je Lijang.

Bonus video:

Na Tajlandu obučili pse da otkriju koronu
00:59

Na Tajlandu obučili pse da otkriju koronu

(Espreso/ Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media