PROBLEM U ITALIJI: Uzdrmano poverenje u vakcine zbog AstraZeneke!
Konfuzna zvanična saopštenja, Foto: EPA-EFE/GIUSEPPE LAMI, Ilustracija

ITALIJA ZABRINUTA

PROBLEM U ITALIJI: Uzdrmano poverenje u vakcine zbog AstraZeneke!

Vlada je obnovila naučno-tehnički komitet koji prati, analizira i predlaže mere u vreme pandemije

Objavljeno:

Italijanske vlasti, naučnici i stručnjaci pokušavaju da poprave nepoverenje u vakcinisanje protiv kovida19, prouzrokovano sumnjama da lek AstraZeneke ima veze sa smrtnim slučajevima koji su zabeleženi neposredno nakon vakcinacije, piše list Fanpejdž.

Poznati stručnjak za ispitivanje javnog mnenja Renato Menhajmen, ocenjuje da su problemi i konfuzna zvanična saopštenja u vezi vakcine AstraZeneka, povećali nepoverenje kod najmanje 30 do 40 odsto starije populacije.

Premijer Mario Dragi je rekao da ne postoji ''plan B'' i da je vakcinacija jedini pravi lek protiv korona virusa, a izvori bliski vladi, na koje se poziva agencija Ansa, tvrde da niko nije niti razmatrao mogućnost da se upotreba švedsko-engleskog leka potpuno zaustavi ili zabrani.

Naprotiv, ministar za zdravstvo Roberto Speranca je podvukao ''da vlada ima maksimalno poverenje u vakcinu AstraZeneka'', i da će upotreba tog leka biti nastavljena odmah nakon što Evropska agencija za lekove (EMA), sutra objavi rezultate novih provera vakcine.

Vlasti pokušvaju da utvrde način kako nadoknaditi 200.000 vakcinacija koje su bile zakazane pa odgođene, dok se ne nastavi sa vakcinacijom AstraZeneka.

Prave se planovi masovne imunizacije, otvaraju hale i novi prostori za vakcinaciju, ali imunizacija se odonosi na budućnost jer za sada nedostaje lek da bi se masovna imunizacija stanovništva nastavila.

U međuvremenu vlada je obnovila naučno-tehnički komitet koji prati, analizira i predlaže mere u vreme pandemije.

Komitet, koji je napravljen u vreme predhodne vlade, sada ima manje članova ali je pored stručnjaka medicinske struke dopunjen matematičarima i fizičarima koji će na osnovu naucnih računa raditi proračune širenja pandemije.

Bonus video:

01:12

Hapšenje u Smederevu (VIDEO)

(Espreso/ Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.