NOVI ZELAND JE USPEO DA SPASI TURIZAM UPRKOS PANDEMIJI: Kako su uspeli?
Novi Zeland ima manje od 2.500 zaraženih, Foto: Printscreen/Youtube

DRŽAVA ZA PRIMER

NOVI ZELAND JE USPEO DA SPASI TURIZAM UPRKOS PANDEMIJI: Kako su uspeli?

Granice Novog Zelanda zatvorene su skoro godinu dana. Ipak, zemlja koja se toliko oslanjala na turizam uspela je da isti održi - kako?

Objavljeno:

Tokom čitave epidemije korona virusa, Novi Zeland uspeo je da bude država za primer, i ona od koje ostale imaju mnogo toga da nauče. Mnogi su, iz zaključane Evrope, sa određenom dozom zavisti, gledali videe sa koncerata koji su tamo održani i restoranima u kojima može da se sedi bez održavanja fizičke distance.

Granice Novog Zelanda zatvorene su skoro godinu dana. Ipak, zemlja koja se toliko oslanjala na turizam uspela je da isti održi - kako?

Novi Zeland ima manje od 2.500 zaraženih i 26 zabeleženih smrtnih slučajeva, zahvaljujući strogom zatvaranju granica i obaveze karantina za one koji se vraćaju u državu.

Premijerka Džasinda Ardern sledila je primer Tajvana - države koja se najverovatnije najefikasnije uhvatila u koštac sa pandemijom, sa samo 978 slučajeva od skoro 24 miliona stanovnika. Slično kao i Tajvan, i Novi Zeland se uzdao u putovanja kroz državu kako bi spasao turističku industriju, prenosi Euronews.

Džasinda Ardern, Novi Zeland, Vojska, Granice, Koronavirus, Korona virus, Korona-virus, Covid 19, Covid-19
foto: EPA-EFE/ BIANCA DE MARCHI

Turizam Novom Zelandu donese 30 milijardi evra godišnje

Turizam je takoreći kamen temeljac novozelandske ekonomije. Ova grana direktno je odgovorna za 18 odsto udela u BDP-u zemlje, što je godišnje 30 milijardi evra, dok istovremeno 9 odsto zaposlenih radi u turzimu. Svake godine više od 3,9 miliona turista poseti Novi Zeland.

Očekivanja pre pandemije bila su da će ovi brojevi i dalje imati eksponencijalni rast, i da će sektor turizma kroz nekoliko godina činiti petinu novozelandske ekonomije; dakle, turizam je zaista važan za Novi Zeland i njegove stanovnike.

Zato je, kada je u borbi protiv korona virusa na snagu stupila strategija zatvaranja granica, to postao ključni izazov za turističku industriju.

- Ovo je prvi put da je vlada Novog Zelanda savetovala svoje stanovnike da ne putuju u inostranstvo - rekao je tadašnji ministar sopljnih poslova Vinston Peters.

Ipak, tokom 12 meseci koliko su granice već zatvorene, Novi Zeland uspeo je da iskoristi moć sopstvenih građana i turizam "održi na površini".

Nacija putnika

Uprkos populaciji manjoj od 5 miliona stanovnika, Novozelanđani ukupno više od 3 miliona puta godišnje putuju u inostranstvo, a na prekookeanskim putovanjima ostave čak 7,55 milijardi evra.

Nije ni čudo da je turistička organizacija ove zemlje pokušala da inspiriše svoje građane da istražuju sopstvenu zemlju i na taj način bar deo novca, koji su trošili preko, ostave u Novom Zelandu.

Tako su lansirali kampanju pod nazivom "Uradite nešto novo na Novom Zelandu", koja je uključila i istraživanje o stavovima Novozelanđana i domaćem turizmu. Tako je otkriveno da i sami građani smatraju da je zatvaranje granica jedinstvena prilika za istraživanje matične zemlje, a u odsustvu turista.

Iako je, bez sumnje, turistički sektor Novog Zelanda pretrpeo štetu, čini se da je naglasak na putovanja kroz sopstvenu državu, dao rezultate. Prošlog oktobra je nacionalna avio-kompanija ponovo u ponudu vratila "tajne letove".

Da li bi ovakva praksa mogla da zaživi i u drugim državama?

U Izraelu i Velikoj Britaniji, gde se vakcinacija odvija ubrzano, svakako je dat akcenat na putovanja kroz matične zemlje, umesto da je on na uvođenju "kovid pasoša", odnosno sertifikata za putovanja.

Tzv. kovid pasoši pokreću i pitanja legitimiteta, etike ali i efikasnosti stoga su putovanja kroz sopstvene države najbolji način za pokretanje ekonomije.

Zemlje poput Kine i Indije već imaju benefita od "unutrašnjih" putovanja, pa su kineske avio-kompanije i hoteli već počeli da se ekonomski oporavljaju.

Da li će ovakav pristup zaživeti i u Evropi, ostaje da se vidi, a posebno bi mogao da ima odjeka zbog prašine koju je podiglo moguće uvođenje "kovid pasoša".

(Espreso/Telegraf.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.