PRESUDA JAPANSKOG SUDA: Zabrana istopolnih brakova neustavna!
Najnoviji presedan, Foto: Profimedia

PRESEDAN

PRESUDA JAPANSKOG SUDA: Zabrana istopolnih brakova neustavna!

Tri para - dva muška i jedan ženski - pokušali su da registruju svoje brakove kod lokalnih vlasti u januaru 2019. godine, ali im je zahtev odbijen po osnovu tvrdnji da istopolni brakovi nemaju pravni status

Objavljeno:

Japanski okružni sud presudio je danas da je zabrana istopolnim parovima da se venčaju neustavna.

Takva presuda je, kako ocenjuje Rojters, najnoviji presedan u jedinoj zemlji iz Grupe sedam (G7) koja nije u potpunosti priznala istopolno partnerstvo.

Japanska agencija Kjodo javlja da je okružni sud u Saporu presudio da je vladin propust da prizna istopolne brakove neustavan, jer se time krši pravo na jednakost.

Međutim, okružni sud je, izjašnjavajući se po tužbi koju su podnela tri istopolna para na Hokaidu, odbio njihov zahtev za isplatu odštete od po milion jena zbog psiholoških trauma nastalih zbog, kako su saopštili, vladinog nemara, jer nije izmenila zakon koji bi im omogućio da se venčaju.

Tri para - dva muška i jedan ženski - pokušali su da registruju svoje brakove kod lokalnih vlasti u januaru 2019. godine, ali im je zahtev odbijen po osnovu tvrdnji da istopolni brakovi nemaju pravni status.

Bonus video:

01:41

Penzioner iz Sremske Mitrovice stao na put prevarantima

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.