ŠTA JE BRE OVO: Član kriminalne grupe sarađivao u švercu 840 kilograma kokaina, dobio godinu dana zatvora!
Brod, Foto: AP

droga

ŠTA JE BRE OVO: Član kriminalne grupe sarađivao u švercu 840 kilograma kokaina, dobio godinu dana zatvora!

Osuđen je na godinu dana zatvora

Objavljeno: 22:02h

Optuženi J. E, član kriminalne organizacije koja se teretila za šverc 840 kilograma kokaina, a prema ranijim sumnjama nadležnih, povezivana je i sa pet tona droge zaplenjene u Arubi, sklopio je sporazum o priznanju krivice.

Osuđen je na godinu dana zatvora, a i izrečena mu je i novčana kazna u visini od 3.000 eura, koje treba da uplati u budžet. Sporazum je sklopljen 12. januara.

Organizacija je imala za cilj vršenje teških krivičnih dela za koje se može izreći kazna zatvora od četiri godine ili teža, a radi sticanja nezakonite dobiti, navedeno je u sporazumu, koji je sklopljen 12. januara.

Kako su tvrdili iz tužilaštva, Nikica Todorović i Damjan Vukašinović su početkom marta 2018. godine formirali kriminalnu grupu koja je krijumčarila kokain iz Južne Amerike u Evropu.

Kriminalna grupa je delovala na području Hrvatske, Srbije, Rusije, Austrije, Karipskih ostrva na Atlantiku – Sveta Lucija, Martinik i Sveti Martin, Francuske i Portugalije.

Okrivljeni E. J. priznao je da je postao pripadnik kriminalne organizacije koju su 2018. u Crnoj Gori organizovali T. N. i V. D, a koja je djelovala na teritoriji Hrvatske, Srbije, Rusije, Austrije, Karipskih ostrva na Atlantiku – Sveta Lucija, Martinik i Sveti Martin, Francuske i Portugalije, a čiji pripadnici su postali i okr. S.R., R.R., B.M., G.D., L.M., K.Z., P.D. (R.S.), L.M., te S.M., J.V., M.J. i više N.N. lica iz Hrvatske, Srbije i drugih zemalja. Organizacija je imala za cilj vršenje teških krivičnih dela za koja se može izreći kazna zatvora od četiri godine ili teža, a radi sticanja nezakonite dobiti. T. N. i V. D. su kao organizatori, radi realizacije kriminalnog plana, sačinili plan za krijumčarenje kokaina iz Južne Amerike u Evropu, morskim putem, radi prodaje u Evropi i ostvarivanja zarade – piše u sporazumu.

Navedeno je da je N. T. sebi odredio da finansira krijumčarenje kokaina, daje instrukcije o načinu vršenja kriminalnih aktivnosti i koordinira radnje ostalih pripadnika grupe na sastancima koje je organizovao u prostorijama svog auto-servisa „M…C...“ u Podgorici i na drugim mestima. Vukašinović je, kako navodi SDT, odredio da vrbuje posadu za brod kojim se krijumčari kokain, vrši podešavanje nautičkih uređaja za kontrolu plovidbe broda i održava sastanke sa pripadnicima kriminalne organizacije radi pripreme i praćenja toka kriminalnih aktivnosti.

– S.R., R.R., B.M., J.E., L.M., K.Z., P.D. (R.S.), L.M., G.D., te S.M., J.V., M.J. i više N.N. lica iz Hrvatske, Srbije i drugih zemalja, postali su pripadnici kriminalne organizacije prihvatajući kriminalni plan u pravcu vršenja neodređenog broja krivičnih djela neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga. S. R. je prihvatio da, koristeći se falsifikovanim pasošem Slovenije, postane vlasnik broda kojim se krijumčari kokain radi prikrivanja krijumčarenja droge, daje instrukcije posadi o načinu postupanja prilikom krijumčarenja, da sa članovima posade izvrši prepravke u unutrašnjosti broda i pripremu za krijumčarenje kokaina plovidbom preko Atlantika ka Evropi – navedeno je u sporazumu.

Kupovali karte posadi broda

Prema sporazumu, R. R. je prihvatio da učestvuje u pripremi realizacije i praćenje plana, da nabavi falsifikovani pasoš i ostvaruje kontakte i održava sastanke sa drugim pripadnicima kriminalne grupe u cilju pripreme za krijumčarenje droge.

– B. M. je prihvatio da učestvuje u prenošenju poruka, da vrši kupovinu i dostavljanje avionskih karata pripadnicima organizacije i posadi broda, da vrši uplate novca za kupovinu broda i dostavlja kriptovane telefone. L. M. je imao zadatak da učestvuje u finansiranju kriminalnih aktivnosti po uputstvu T. N., da ostvaruje kontakte i prenosi poruke drugim pripadnicima, te da ga obaveštava o toku realizacije plana, održava sastanke sa pripadnicima kriminalne organizacije. J. E. je prihvato da učestvuje na sastancima, da prenosi poruke između organizatora V. D. i pripadnika, da čuva kriptovane telefone i po potrebi vrši prenos telefona, te da izvrši rezervaciju kupovine rezervnog nautičkog uređaja – tvrde iz tužilaštva.

Vršili prepravke broda za kokain

- L. M. i okrivljeni G. D, prihvatili su da kao članovi posade broda isti ploveći isprobaju i pripreme za krijumčarenje kokaina, da vrše popravke i prepravke broda, izvrše probno korišćenje nautičkih uređaja u cilju realizacije kriminalnog plana. K. Z. i okr. P. D. (R.S.), imali su zadatak da kao članovi posade broda svojim prisustvom na brodu i prijavom u lukama kao mješovita posada i u slučaju dolaska kontrole broda tokom plovidbe, prikrivaju stvarni cilj plovidbe istog, krijumčarenje droge, a S. M. i J. V., da brodom vrše prenos kokaina - S. M. i da vrbuje člana posade, M. Jo. da učestvuje u kupovini broda "F..." kojim se vrši prenos kokaina - stoji u sporazumu SDT- a i okrivljenog.

Kao sporedna, izrečena mu je novčana kazna u visini od 3.000 eura, koje treba da uplati u državni budžet.

Bonus video:

00:28

KOD ZEMUNCA PRONAĐENA DROGA: Imao i dva pištolja, jedan sa prigušivačem

(Espreso / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.